Copiii își onorează părinţii. Dorli Blaga

trandafiri de lângă casa  și grădina

care au fost proprietatea lui Lucian Blaga   în anii 1938-1947!

 

Astăzi,  Miercuri, Întâi iunie 2016, aduc un cald omagiu unicului copil al marelui Om, Lucian Blaga, Doamnei Dorli Blaga, pe numele de botez, Ana-Dorica Blaga, mai ales pentru că a contribuit la editarea Operei complete a tatălui său, poet, dramaturg şi filozof de renume, dar și pentru că, prin scrierile sale,  ajută tineretul să se  spiritualizeze .

În cartea sa:

„Tatăl meu, Lucian Blaga” am identificat cel puţin 12 locuri unde Dorli Blaga aminteşte despre casa, pe care familia Blaga au avut-o în proprietate, și au locuit aici  între anii 1938-1940, situată la câţiva kilometri de oraşul Bistriţa.

Un crâmpei din scrierea fiicei lui Blaga:

„După o vară la grădina noastră din Bistriţa, în tovărăşia vărului meu Dorin şi a tot felul de animale şi unelte, activitatea mea de fermier mă preocupa. […]

Părerea mea categorică  era (la zece ani) că primul care trebuie să fie pe câmp în zori şi să pună mâna, ca lucrurile să meargă bine era proprietarul fermei.

[…]

Prin 1946-1947 am vândut grădina noastră de la Bistriţa(Năsăud),

pe care nu am mai revăzut-o, după ce am părăsit-o, în decurs de două ore, în 1940, după anunţarea Dictatului de la Viena, la radio.”

 

Am recitit cartea pentru o documentare, dar simultan, aşa cum se întâmplă cu noi când acordăm atenţie şi ne concentrăm asupra unui lucru, am primit un telefon cu  vestea că se va dărâma această casă, iar proprietarul,

pe care îl găsisem acum doi ani acolo, un bătrân preistoric cum i-am zis, a plecat în ceruri.

În urma lui, care locuia chiar în casa ce a fost cândva  a lui Blaga, fiica şi ginerele au mers la primărie să ceară aprobări pentru demolare.

Fiind o dimineaţă solară am plecat până acolo.

Aveam o speranţă să mai găsesc casa.

Vă invit să priviţi câteva din fotografiile pe care le-am făcut azi, şi, posibil, prin asociere cu Ziua dedicată copilului, vă spun că am avut  bucuria să îmi spună actualii proprietari că o vor demola numai  peste un an.

Timp în care eu tot mai sper să facă Ministerul Culturii ceva cu această casă.

Bucuria mea a fost mare că se afla acolo şi fiica proprietarilor,

acum mămică a unei fetiţe de numai 8 luni, Elisa,

căreia i-am spus că îmi doresc să devină o cititoare ai Operei lui Blaga, iar ea a aprobat, zâmbind din braţele mamei. Acestor tinere fiinţe, ce stăteau în grădina prin care a păşit demult  Poetul, le-am făcut superbe  fotografii,  dar pentru unele, cele mai frumoase,  nu am aprobare de a fi publicate.

Doar acestea, mai puțin explicite,  cu viitoarea cititoare, Elisa,  pe care contez chiar să urmeze un doctorat adevărat despre Lucian Blaga:

Viitoarea cititoare, ce este acum în brațele mamei ei,

se bucură de soare în fosta grădină a lui Lucian Blaga

 

Mai departe alte imagini surprinse sub un cer magnific:

vedere spre Bistrița din balconul casei noi care se construiește

casa veche, casa nouă

casa în care a locuit Blaga e încă la locul ei

copac ce era și pe timpul lui Blaga

sunt pe meleagurile mioritice pe unde a pășit Lucian Blaga

pe drumul din apropierea grădinii și privesc o turmă de oi. Superb!

Vroiam să mai găsesc casa la locul ei, dar nu am prevăzut să întâlnesc și turma de oi așa de aproape.

vedeți fotografia următoare…

lângă drum turme de oi

grădina

drumul ce duce la casa Blaga e de pământ