Dan Popescu – Cuvinte despre Ginta Latină

1 sînziene în mâna mea

 

 

 

 

 

 

Am primit de la Domnul Dan Popescu deosebite şi folositoare cuvinte despre Ginta Latină, filiala Sângiorz-Băi.

Consider util să citim despre aceste activităţi de suflet intreprinse de personalităţi  din Judeţul nostru.

Vă invit, Dragi cititori,  să luaţi cunoştinţă de evenimente ce ţin de istoria şi cultura  poporului român. Între alţii, e amintit Vasile Alecsandri:

«marele poet Vasile Alecsandri care, reprezentând îndepărtata ţară carpato-dunăreană care în 1878 abia îşi câştigase independenţa cu arma în mână, a primit Premiul Literar al întregii latinităţi, la Montpellier la 19 mai 1878, eveniment organizat de către Societatea pentru studiul limbilor romanice.

            „Latina ginta e regina

            Între-ale lumii ginte mari,

            Ea poartă-n frunte-o stea divină

            Lucind prin timpii seculari.”».

Ştim că timpul acordat lecturării unor informaţii despre importante evenimente, oricare ar fi: economice, culturale, menite să ne înştiinţeze spiritul cu lucruri pozitive, ne ajută şi ne menţine conectaţi la mentalul colectiv al vremurilor cu care suntem contemporani.

Iată ce a scris Domnul Dan Popescu:

 

„Ginta Latină, filiala Sângeorz-Băi a reamenajat cimitire ale eroilor români din Republica Moldova

 

            Societatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană Sângeorz-Băi, în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor Bucureşti-ONCE-a reuşit să reamenajeze cimitire militare de onoare la standarde europene, eforturile financiare fiind susţinute de statul român. Ca recunoaştere a eforturilor făcute şi a implicării Societăţii Culturale „Ginta Latină” filiala Sângeorz-Băi, ONCE a decernat acesteia „Diploma de Excelenţă” pe anul 2008 la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

            Cimitirul de la Micleuşeni a fost inaugurat în anul 2008, iar cel de la Vărzăreşti la 21 septembrie 2010, cu participarea unor înalte oficialităţi ale statului român şi moldovean. Troiţele din cele două cimitire militare- cea de la Vărzăreşti executată la Bârsana, Maramureş, din lemn de stejar- au fost donate de „Ginta Latină” din Sângeorz-Băi.

            Cimitirul eroilor români de la Vărzăreşti, raion Nisporeni, este situat la 500 de metri de Mânăstirea Vărzăreşti, ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun. Cimitirul a luat fiinţă în august 1941, aici fiind înhumaţi, în 93 de morminte individuale şi 5 gropi comune, 178 de militari români, 100 identificaţi şi 78 neidentificaţi, care au luptat în diferite regimente de Artilerie, nr. 2, 3, 5, 13, 53, 65, 67, Roşiori, nr.8, 10, Grăniceri, nr.4, Vânători, nr.7, Dorobanţi, nr.8, Artilerie grea, nr.5. La 28 mai 1998, Societatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană Sângeorz-Băi, cu mijloace proprii şi cu sprijinul deosebit al primarilor de atunci, ing. Vasile Arteni, Nisporeni şi prof. Ştefan Gutu, Vărzăreşti şi al românilor din aceste localităţi, a reamenajat cimitirul de la Vărzăreşti. În cimitir se găsesc o troiţă, „Răstignirea”, situată în partea din spate a cimitirului, o cruce mare din lemn în dreapta intrării şi un monument comemorativ din cărămidă, cu o cruce de inox la partea superioară, în stânga intrării. Pe faţada acesteia din urmă se găseşte inscripţia „Omagiul nostru şi veşnica pomenire ostaşilor români căzuţi pentru apărarea pământului strămoşesc.” În fiecare an de Ziua Eroilor, Ispas, Ginta Latină filialele Nisporeni-Vărzăreşti-Sângeorz-Băi, organizează slujbe religioase de pomenire a eroilor, la care participă masiv populaţia locală.

            La 21 septembrie 2010 a avut loc inaugurarea Cimitirului Românesc de Onoare de la Vărzăreşti, Republica Moldova. Cimitirul a fost reconstruit de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Raional Nisporeni şi Primăria comunei Vărzăreşti, precum şi de Societatea Culturală „Ginta Latină”, filialele Nisporeni şi Sângeorz-Băi. Cimitirul de onoare de la Vărzăreşti reprezintă al optulea proiect de reconstrucţie a cimitirelor eroilor români din Republica Moldova, iniţiat şi finanţat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor de la înfiinţarea sa în anul 2004, după cele de la Ţiganca, Neculăieuca, Feşteliţa, Micleuşeni, Cania, dealul Epureni şi Vărvăreuca.

            Există la Sângeorz-Băi o mână de intelectuali entuziaşti şi harnici grupaţi în jurul părintelui Ioan Băndean, care formează Socetatea Culturală „Ginta Latină”, filiala judeţeană. Gândul îmi fuge cu recunoştinţă către marele poet Vasile Alecsandri care, reprezentând îndepărtata ţară carpato-dunăreană care în 1878 abia îşi câştigase independenţa cu arma în mână, a primit Premiul Literar al întregii latinităţi, la Montpellier la 19 mai 1878, eveniment organizat de către Societatea pentru studiul limbilor romanice.

            „Latina ginta e regina

            Între-ale lumii ginte mari,

            Ea poartă-n frunte-o stea divină

            Lucind prin timpii seculari.”

            Societatea Culturală „Ginta Latină”  filiala Sângeorz-Băi, preşedinte părintele Ioan Băndean, a făcut susţinute eforturi pentru identificarea tuturor militarilor români căzuţi la datorie pe teritoriul Basarabiei, pentru apărarea pământului strămoşesc. Acum o delegaţie formată din patrioţi ,membri ai Gintei Latine din Sângeorz –Băi şi subsemnatul ca reprezentant al Muzeului Cuibul Visurilor din Maieru, în frunte cu pr.Băndean ne aflăm la Nisporeni pentru a aduce un pios omagiu eroilor aflaţi în acest cimitir. Iar eroii români care se odihnesc în cimitirele basarabene, îşi poartă somnul veşnic cu conştiinţa datoriei împlinite, ei au făcut ceva pentru ţara lor. Sacrificiul suprem!

                                                                                                        Vom reveni .                                                                Dan Popescu 

 

*

Scriitorul Dan Popescu a creat acest text ce doresc să fie citit de  oameni, şi, mai ales de tineri pentru a-i ajuta să îşi cimenteze Iubirea pentru ţară.

Puterea exemplului are energii nebănuite.

Mulţumesc Domnule Dan Popescu şi felicitări!

 

Cu Recunoştinţă şi Iubire,

Jeniţa Naidin

Luni, 19 Iunie 2017

Universul este nesfârşit

blog sânziene buchet