Daniel Goleman – Inteligenţa emoţională

foto Jenița Naidin

MOTTO: 

„Oricine poate deveni furios – e simplu.

Dar să te înfurii pe cine trebuie,

cât trebuie, pentru ceea ce trebuie 

şi cum trebuie – nu este deloc uşor.”

ARISTOTEL,  Etica nicomahică

„Bine nu poţi vedea decât cu sufletul;

Ceea ce este esenţial este invizibil pentru ochi.”

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY, Micul  Prinţ

Dragi cititori, iată o carte, Inteligenţa emoţională,  care ne este de ajutor în aceste timpuri când, din cauza pandemiei de coronavirus Covid-19, cei mai mulţi dintre noi stăm în locuinţe.

Editată în România la Curtea Veche, 2001 şi 2005, fiind tradusă de  Irina-Margareta Nistor, această operă ne este de ajutor şi dacă citim  numai un mic capitol, în total, fiind vorba de 427 de pagini cu şi cu un corp de literă mic.

Daniel Goleman are o reputaţie mondială de jurnalist şi cercetător în domeniul psihologiei clinice şi ştiinţelor comportamentale, cu doctorat la Harvard.

Cnform notiţelor mele, văd că am citit-o în anul 2008 şi 2009, dar acum voi cita din ea doar câteva cuvinte, invitându-vă pe cei interesaţi să lecturaţi:

„ Capitolul 7  Rădăcinile empatiei

Revenim la Gary, strălucitul chirurg din păcate alexitimic, care şi-a supărat atât de tare logodnica, pe Ellen, pentru că nu-şi putea manifesta sentimentele şi nu le recunoştea nici pe ale ei.

Ca majoritatea alexitimicilor, el era lipsit de empatie şi de perspectivă. Dacă Ellen spunea că este cu moralul la pământ, Gary nu reuşea să o înţeleagă; dacă ea vorbea despre iubire, el schimba subiectul. Gary făcea comentarii „constructive” referitoare la Ellen fără să îşi dea seama că ea se simţea direct atacată de aceste critici şi nicidecum ajutată în vreun fel.

Empatia se construieşte pe conştientizarea de sine; cu cât suntem mai deschişi faţă de propriile noastre emoţii, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele altora. Alexitimicii precum Gary, care habar n-au ce simt, sunt de fapt total pierduţi atunci când trebuie să-şi dea seama ce simt cei din jur.  Ei sunt afoni din punct de vedere emoţional.

Notele emoţionale transmise prin cuvintele sau faptele celorlalţi – tonul vocii sau schimbarea  poziţiei corpului, tăcerile elocvente sau tremuratul, care spune multe – trec neobservate.

Dezorientaţi de propriile lor sentimente, alexitimicii sunt la fel de uluiţi când ceilalţi exprimă sentimente faţă de ei.

Această incapacitate de a detecta sentimentele celorlalţi  este un efect major la nivelul inteligenţei emoţionale şi un eşec tragic în ceea ce ar trebui să fie ceva omenesc, căci toate se leagă între ele, rădăcina afecţiunii aflându-se în acordul emoţional şi în capacitatea de a fi empatic.

Această capacitate – talentul de a şti ce simt ceilalţi- intră în joc în vaste zone ale arenelor vieţii”.

*** 

Aş spune că în toate laturile vieţii oamenilor.

Vă invit să citiţi această carte. Este o carte de ştiinţă deosebit de folositoare şi necesită timp, fiind totul important în cuprinsul ei, dar este scrisă cu talent,  având presărate şi multe mici poveşti printre comunicările cercetătorilor din domeniul acesta atât de important al sufletului, psihicului uman.  

Cu Iubire şi Recunoştinţă,

Jeniţa Dodiţă Naidin

Joi, 23 Aprilie 2020 

De  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă.

Urez tuturor fiinţelor cu acest nume  LA  MULŢI  ANI!

Universul este nesfârşit 

Planta LACRIMA MAICII DOMNULUI

***