Domnul Mircea Popa la Radio Renaşterea

vedere din Bistriţa foto jeniţa naidinfrunze şi pomi toamna foto jeniţa naidin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De curând am ascultat la Radio Renaşterea o emisiune în care invitat era Profesorul Mircea Popa, iar la sfârşit am zis: Doamne, ce minte lucidă, acest om ştie tot despre ce se petrece azi în  România!

Ei bine, scriu din memorie doar câteva idei desprinse din ce a vorbit prof. univ. criticul şi istoricul literar Mircea Popa.

S-a referit că ar fi bine ca televiziunile să aibă în programul lor spaţiu pentru Porţia de cultură;

Şi-a exprimat speranţa că vor ieşi oameni carismatici, intelectuali care au stat deoparte pentru a participa vizibil la viaţa publică din România;

Îşi pune nădejdea în Dumnezeu ca să fie  apărată naţiunea de către personalităţi  de marcă, având mare încredere în intelectualii de şcoală veche.

Spunea că, la un moment dat aflându-se la Târgu-Jiu a propus ca bacalaureatul să se dea doar la două materii: Limba şi Literatura Română şi Istoria României. Cred că s-ar bucura toţi elevii şi părinţii.

A propus ca emisiunile la televiziuni să înceapă cu Tatăl nostru şi Imnul Naţional, iar Biserica, Preoţii să se roage şi să îi pomenească pe cei care au murit pentru Patrie.

Când se exprima prea pesimist că este prea târziu pentru ca România să se pregătească pentru Centenarul Marii Uniri, realizatoarea emisiunii, Simona Vlasa a spus că e mai optimistă, dar nu naivă. În finalul emisiunii am auzit  frumoasa urare:

Să fim uniţi în credinţă, cuget şi simţiri.

S-a spus la Radio Renaşterea că va fi un Centenar sub auspicii triste, dar am citit azi o veste bună şi, cred că în toată România se pregătesc multe lucruri frumoase, folositoare despre care vom şti până la 1 Decembrie 2018. Propun să fim optimişti, cu o gândire pozitivă, dar realistă.

Vestea care m-a bucurat este că Doamna  Irina Petraş a alcătuit o antologie sub titlul:

Transilvania din cuvinte, volum dedicat Centenarului Marii Uniri.

Suplimentul „Răsunetul Cultural”, realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi USR Cluj, din Ziarul Răsunetul a publicat următoarele cu privire la acest act de cultură al Doamnei Irina Petraş:

„Duminică, 8 octombrie, începând cu ora 11.00, vă așteptăm la o Întâlnire cu Irina Petraș (România), invitată de onoare a FICT 2017, în cadrul căreia va purta un dialog cu cititorii.
Cu acest prilej va avea loc lansarea volumului „Transilvania din cuvinte. O antologie alcătuită de Irina Petraş” (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017) – Volum dedicat Centenarului Marii Uniri. […]
Alcătuit de criticul Irina Petraş, volumul dedicat Centenarului Marii Uniri cuprinde texte despre Transilvania a celor mai reprezentativi scriitori ce locuiesc sau au tangenţe cu aceste meleaguri, amintind aici doar pe Ana Blandiana, Ioan Aurel Pop, Ioan Bolovan, Mircea Muthu, Adrian Popescu, Gheorghe Grigurcu, Ion Mureşan, Horia Bădescu, Constantin Cubleşan. Din judeţul nostru sunt prezenţi Vasile Sebastian Dâncu, Gavril Pompei, Aurel Rău, Dinu Flămând, Andrei Moldovan, Cornel Cotuţiu, Valentin Marica, Icu Crăciun, Vasile Dâncu, Alexandru Cristian Miloş, Gavril Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Maria Olteanu, Ioan Pintea şi Menuţ Maximinian.
Am lăsat la alegerea colegilor genul, perspectiva, tonul şi tonalitatea. Veţi găsi, astfel, în acest volum studii sobre despre istoria, geografia, literatura, folclorul acestui ţinut alături de confesiuni poematic-sentimentale, de evocări ale unor importante figuri legate de Marea Unire, de poeme şi fragmente de proză. Deşi lucrate independent, textele, veţi vedea, se întreţes, îşi răspund; un soi de canon subteran, subtextual le aduce împreună, le uneşte, sporindu-le consistenţa şi mesajul” spune Irina Petraş.
Volumul de 436 pagini este tipărit într-o ediţie de lux, centenară, la Editura Şcoala Ardeleană, manageriată de năsăudeanul George Vasile Dâncu.”.

Felicităm pe Doamna Irina Petraş pentru  această carte dedicată Evenimentului prin care România sărbătoreşte 100 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, dar şi pentru că a fost  preşedinta  Juriului  FestLit 2017, întrunit Duminică 8 Octombrie 2017 la Cluj.

Laureatul Marelui Premiu FestLit Cluj 2017 este  Niculae Gheran, pentru Rebreniana. Studii, articole, documente, dar şi pentru „proiectul Rebreanu” în întregul său, operă de-o viaţă.

Cu speranţa că v-am supus atenţiei cuvinte de folos, vă felicit pentru lectură.

Cu Recunoştinţă şi Iubire,

Jeniţa Naidin

Marţi, 10 Octombrie 2017

covor frunze toamna foto jeniţa naidin