Doris Cosma despre Părintele Vasile Beni şi Gheorghe Mizgan

De curând, în Bistriţa a  avut loc un eveniment cultural important.

Vă propun să citim cuvintele  scrise de  Doris Cosma despre lansările de carte prezentate:  

«Gheorghe Mizgan – dublă lansare la 60 de ani.  

Părintele Vasile Beni şi-a lansat prima carte

Palatul Culturii Bistriţa a găzduit un dublu eveniment care a avut în centru lansarea unor cărţi semnate de scriitorul Gheorghe Mizgan şi preotul Vasile Beni.
Evenimentul a debutat cu cuvântul managerului instituţiei, Dorel Cosma, care a făcut un scurt expozeu al evenimentelor ce se derulează în această perioadă, amintind aici şi Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, care este în pregătire. Referitor la cărţile lansate, Dorel Cosma a spus că predicile părintelui Vasile Beni merită a fi aşezate în biblioteca fiecărui creştin şi citite la fiecare mare sărbătoare, iar poeziile lui Gheorghe Mizgan sunt bine primite de publicul iubitor de literatură.
Moderatorul evenimentului a fost Zorin Diaconescu, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, cel care a făcut o prelegere asupra importanţei legăturii dintre religie şi cultură, completată de preotul profesor Nicolae Feier, care a declarat că, în trecut, biserica şi cultura erau una şi aceeaşi instituţie.
Volumul de predici şi meditaţii creştine „La început a fost Cuvântul”, editat de părintele Vasile Beni, a apărut cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei.

„În fiecare sărbătoare, cititorii noştri se bucură de prezenţa Cuvântului de învăţătură al părintelui Vasile Beni, colegul nostru din redacţia „Răsunetul”, care ştie să  creioneze tainele Evangheliei pe sufletul credincioşilor. De zece ani, părintele slujeşte la Biserica „Coroana” din Bistriţa, fiind unul dintre cei mai căutaţi şi iubiţi preoţi ai noştri.

Predicile domniei sale i-au apropiat pe cititorii noştri şi mai mult de credinţă şi-i dorim mulţi ani cu sănătate şi bucurii” a declarat managerul ziarului Răsunetul, Menuţ Maximinian.

Gheorghe Mizgan a lansat cărţile de poezie „Croaziera cuvintelor” (scrisă într-un mod inedit, fiecare cuvânt dintr-o poezie începând cu aceeaşi literă, poeme pentru care a primit până acum de două ori Certificat de record naţional de la Asociaţia „Cartea Recordurilor”) şi volumul „Insomnii marginale”, cu poezii atât cu vers clasic, cât şi cu vers alb.
Autor a peste 20 de cărţi, Gheorghe Mizgan a fost sărbătorit la 60 de ani de viaţă, dovedind, de la primul volum lansat în 2008, până astăzi, că este un scriitor harnic, care ştie să-şi aşeze temele în carte şi care îşi însoţeşte poeziile cu picturi proprii.
Au opinat despre Gheorghe Mizgan, Ana Zegrean, Ionela Nuşfelean şi Niculae Vrăsmaş.
Acordarea de autografe a întregit evenimentul.»

Doris Cosma

(Articol preluat din Ziarul Răsunetul, vineri 11. oct. 2019) 

*  

Jeniţa Naidin

Duminică,  13 Octombrie 2019