James Allen – Cum gândeşte omul – 12 –

Suntem la  episodul  12 în demersul nostru  de a citi cuvinte  folositoare despre gândirea umană.

Superb trandafir foto jenița naidin

Astfel, cităm  mai departe  din  cartea:  „Cum gândeşte omul”,

   scrisă de James Allen, şi anume:

Capitolul 4 intitulat:  Gând şi scop, 

cu menţiunea că am mai luat cunoştinţă de anumite fragmente din acest Capitol, la începutul anului, respectiv în 26  Februarie 2019.   

Sunt cu totul deosebite sfaturile scrise acum peste 100 de ani, şi, de aceea merită a fi reluate:

«Dacă nu asociezi gândurilor tale un scop precis, nu vei realiza nimic.

Cei mai mulţi oameni permit majorităţii gândurilor lor să „plutească fără ţintă”  pe oceanul vieţii.

Lipsa unui ţel este un viciu, astfel că această derivă nu trebuie să continue pentru cel care cârmeşte vasul departe de catastrofă şi de distrugere.

Oamenii care nu au un scop central în viaţă cad uşor pradă grijilor, temerilor, necazurilor şi autocompătimirii, care toate sunt indicatori ai slăbiciunii şi conduc 

– la fel de sigur ca şi actele deliberate de răutate –

      spre eşec, nefericire şi pierderi, întrucât slăbiciunea nu poate dăinui într-un univers în evoluţie.

Un om ar trebui să-şi stabilească un scop îndeptăţit în inima lui şi să acţioneze în vederea îndeplinirii lui. El ar trebui să facă din acest scop punctul central al gândurilor sale.

Obiectivul poate lua forma unui ideal spiritual, sau poate fi  un obiect material, după natura lui la momentul respectiv.

Dar, indiferent de natura lui, ar trebui să-şi concentreze  stăruitor forţa mentală asupra obiectivului propus.

El ar trebui să facă din acest scop sarcina supremă şi să se dedice îndeplinirii lui, fără să permită gândurilor să rătăcească în capricii efemere, pofte şi închipuiri.

            Aceasta este calea supremă către autocontrol şi spre adevărata concentrare a gândului. Chiar dacă nu reuşeşete, în mod repetat, să-şi îndeplinească obiectivul 

 (aşa cum se va întâmpla, cu siguranţă, până ce va depăşi orice slăbiciune),  tăria de caracter câştigată va fi pe măsura adevăratului lui succes, iar ea va fi punctul de plecare pentru mai multă putere şi pentru noi succese în viitor.

Cei care nu sunt pregătiţi pentru stabilirea unui scop măreţ, ar trebui să-şi fixeze gândurile pentru a-şi desfăşura cât mai bine activitatea pe care o practică, indiferent de cât de puţin importantă ar putea fi munca lor. Doar în acest fel gândurile pot fi strânse laolaltă şi concentrate; în acelaşi timp, se dezvoltă hotărârea şi energia, şi nu va mai exista nimic care să nu poată fi realizat.

Chiar şi cel mai slab suflet care îşi cunoaşte propria slăbiciune şi care crede în acest adevăr

– că forţa se poate dezvolta doar prin efort şi practică – va începe imediat să se străduiască, ca să adauge efort după efort, răbdare peste răbdare şi forţă peste forţă, care nu va înceta niciodată să evolueze, pentru a  ajunge în final la o putere divină.»   

Trandafiri Toana foto jenița naidin

Cu Iubire şi Recunoştinţă

Jeniţa Dodiţă Naidin 

Luni, 7 Octombrie 2019 

Bistriţa 

Covor de frunze Toamna 2019 foto jenița naidin

*