La Castelul Ruginoasa cu Adela şi Nelu Drăgan

 

Situat aproape de Târgul-Frumos, Castelul Ruginoasa se numeşte acum: Palatul „Alexandru Ioan Cuza”, şi este administrat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Am trăit o mare bucurie să vizitez acest splendid  Castel ce este în prezent renovat cu fonduri europene.

Fiind azi o mare sărbătoare religioasă  a Creştinătăţii, dar şi ca o comemorare a   Principesei Elena Cuza,  postez câteva fotografii pe care le-am făcut în Grădina Castelului.

Am primit, în dar, de la  sora mea Adela şi de la soţul ei, Nelu Drăgan,  cartea: „Povestea unui castel blestemat” autor, Theodor Râşcanu, editura Porţile Orientului –Iaşi,  şi, astfel, am citit  un roman monografic foarte interesant despre Castelul Ruginoasa.

În finalul acestei cărţi, cu totul inspirat, este publicată piesa de teatru şi televiziune: „Cuza la Ruginoasa” de Boris Crăciun. Această carte mi-a prilejuit o lectură deosebită.

Să citim împreună un mic fragment:

„ Cu mult înainte de  anul 1800, Ruginoasa era una dintre cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova de sus.

[…]  Săndulache Sturdza şi-a croit un parc la Ruginoasa, cu alei nisipite şi prunduite, cu tot felul de copaci de pe la noi sau de pe aiurea şi cu brazi aduşi de pe la moşiile de la munte. De asemenea a mai sădit  copăcei şi tufari şi tot felul de plante decorative, pe care un grădinar de la Viena, meşter în întocmirea parcurilor şi grădinilor, le-a aşezat şi potrivit în aşa fel încât să dea ochiului privelişti din cele mai frumoase.”

Să citim un pic şi din piesa de teatru a lui Boris Crăciun:

„ Kogălniceanu (în replică)  Politica ar trebui să fie făcută, azi, şi de oameni flămânzi. […] A triumfat în’59 ideea de Unire, pentru că i-am chemat pe pontaşi în divanuri. […]  Dacă-n Adunarea legiuitoare ar fi şi „Oameni flămânzi” pe lângă „oameni bine hrăniţi”, am zidi mai degrabă România modernă.”

 

Bistrița,  21 mai 2014    Jeniţa Naidin