Mănăstirea Sfântul MINA- O Cetate pe Deal

 

Urc după un interval de doi ani „Dealul Bisericii” şi găsesc Mănăstirea Sfântul Mina cu evidente progrese în ceea ce priveşte continuarea construcţiilor.

Acum tot zidul de cetate ce înconjoară terenul pe care e construită e finalizat, şi locul aminteşte de alte aşezări monahale din Moldova.

Sunt deja câteva icoane pe catapeteasmă, pictura  încă nu este începută, dar când îngenunchem în faţa altarului constatăm că podeaua este încălzită.

În acest loc, au existat schituri cu obşte de călugări cu mai mult de o sută de ani în urmă.

În anul 1937 călugării de aici au fost risipiţi.

Se spune că după colectivizare, au arat cu tractorul locul şi s-a încercat îndepărtarea pitrei pe care era Sfânta Masă, dar roţile tractorului au explodat. Deci, vedem cum locul a rămas marcat de această piatră plină de energii divine.

Şi să mai spunem că nu există Dumnezeu!

După anul 1989, credincioşii din zona  localităţii Roşiori, judeţul Suceava, au dorit să construiască o biserică şi s-a ridicat un paraclis.

Din anul 1996, sub conducerea stareţului Arhimandrit Varnava Ene s-a ridicat biserica din zid de piatră.

Hramul bisericii este „Sfântul Mare Mucenic Mina”.

Mănăstirea este situată pe Drumul E 85, FălticeniRoman, la 17 km. de Fălticeni, comuna Forăști, din satul Roșiori se merge un kilometru pe un drum de piatră ce urcă Dealul unde e platoul cu acest lăcaș în construcție.

22 octombrie 2013    Jeniţa Naidin