Ovidiu Drimba sau Bucuria Fiinţării

Ovidiu Drimba în data de 28 Februarie 2014

Foto: Jeniţa Dodiţă  Naidin

Încerc să continui evocarea întâlnirii cu Marele Om de cultură al României, Ovidiu Drimba.

Minunea nu se poate reconstitui, ştiu asta. Încerc să scriu câte ceva din memorie, nu am înregistrat nimic, şi, oricum, miracolul nu se putea înregistra.

Rareori ne este dat să recepţionăm direct un Om care emană fericire din interiorul său, din conştiinţa sa.

Eu l-am întâlnit prima dată la vârsta de peste nouăzeci şi patru de ani şi am văzut la domnia sa Conştiinţa atemporală, Inteligenţa.

Cât a vorbit despre viaţa sa, mi-am dat seama că acţiunile sale de succes au avut ca izvor atenţia vigilentă permanentă, au avut izvorul divin ce există în fiecare om.

În povestirea sa, l-a evocat pe Lucian Blaga cu energia Iubirii care transcende formele, sau mai bine zis, am văzut la Omul Ovidiu Drimba fenomenul, – ce dorim să îl întâlnim cât mai des la oameni, şi anume,-  cum acţionează conştient în tot ce face, totul fiind o armonizare a ceea ce exprimă în exterior cu interiorul său treaz şi în stare de acceptare. Fiinţează cu Bucurie şi Acceptare a vieţii dată de Dumnezeu. Are un interior plin de Pace.  M-a impresionat profund felul cum a vorbit cu mine, cu ce stare de conştiinţă. Am trăit ceea ce înseamnă să fii în prezenţa unui Maestru spiritual. Am trăit o stare de însufleţire, am simţit la Ovidiu Drimba că este o realitate faptul că există materia în care a coborât divinul.

În locuinţa dânsului m-am simţit ca într-o Catedrală veche, sfinţită!

S-a bucurat când i-am înmânat Ziarul „Răsunetul” în care am publicat, chiar înainte să îl întâlnesc, articolul:

«Zenovie Cârlugea:  „Lucian Blaga – solstiţiul sânzienelor”» , articol în care e amintit numele său, şi câteva cuvinte ale sale. Atunci, auzind de Bistriţa,  m-a întrebat de Niculae Gheran şi i-am spus despre cărţile:

„Liviu Rebreanu prin el însuşi”, autori Niculae Gheran şi Andrei Moldovan,  şi: „Cu Liviu Rebreanu şi nu numai”, autor Niculae Gheran, în care este un capitol: „Blaga şi Rebreanu  Dialog epistolar”, ambele apărute la  Editura Academiei Române.

Domnul Ovidiu Drimba este Preşedintele de onoare al revistei „Portal-Măiastra”,  şi, legat de această publicaţie, mi-a vorbit cu căldură despre poetul Zenovie Cârlugea, directorul acestei reviste de cultură.

Voi continua să evoc Întâlnirea mea minunată cu Ovidiu Drimba, iar acum, fiindcă suntem în aşteptarea Sfintelor Paşti, am să reproduc o poezie, dragă mie, scrisă de  Zenovie Cârlugea:

PREA-PLIN

 

E atâta rugă în ochii

Mielului dus la înjunghiere

încât te poţi întreba

dacă el a venit

atotjertfindu-se

pentru oameni

sau pentru dobitoace…”

 

De noi depinde  cum valorificăm jertfa marilor spirite ce au trăit înaintea noastră şi, mai ales, jertfa  lui Iisus Hristos!

Bistriţa,  27 martie 2014   Jeniţa Naidin