Rugăciune împreună La Sfânta Mănăstire Voroneţ

 1 alee spre m voroneţ mesteceni Image16302

 

 

Aşa cum am spus şi în alte rânduri, drumurile noastre numai Dumnezeu le cunoaşte.

Prin Graţie divină,

fiindcă singură nu aveam nici o speranţă să văd în vara asta locurile natale,

Cineva,

persoană adusă de Inteligenţa Cosmică în viaţa mea,

m-a ajutat să fac o călătorie în Moldova natală,

iar prima oprire a fost la Mănăstirea Voroneţ.

În bisericile mănăstirilor am posibilitatea, mai mult decât în alte spaţii,  să simt Rugăciunea împreună cu alte spirite. Oamenii care se aflau  în curtea lăcaşului, dar şi în interior,

spre deosebire de alte dăţi,  când am întâlnit grupuri numeroase şi aproape compacte,  cu tot ce înseamnă aglomeraţia,

erau senini, meditativi, încât liniştea a fost benefică, vindecătoare.

Vă propun acum să citim împreună câteva  citate  din  pliantul cumpărat de la Mănăstire:

„Biserica Sfintei Mănăstiri  Voroneţ, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost construită în 1488, în numai trei  trei luni şi trei săptămâni şi pictată în interior în 1496. Arhitectura sa este reprezentativă pentru stilul moldovenesc.

Legenda „originii” Bisericii uneşte pe vecie două mari personalităţi în destinul nostru naţional:

Ctitorul Mănăstirii slăvitul voievod Sfântul Ştefan cel mare şi Cuviosul Părinte Daniil, primul stareţ al Mănăstirii, unul din cei mai mari Sfinţi pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, sihastru şi dohovnic vestit.

În vremea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, Mănăstirea a fost binecuvântată cu călugări cu aleasă viaţă duhovnicească, fiind o adevărată  lavră a isihasmului românesc.

[…]

În anul 1785, după anexarea Bucovinei la Împeriul Habsburgic, viaţa monahală s-a întrerupt. S-a reluat în anul 1991 cu obşte de călugăriţe sub stăreţia stavroforei Irina Pântescu.

Frescele de pe pereţii exteriori, finalizate la numai un an de la moartea lui Petru rareş, aparţin, alături de cele de la Probota, Humor, Moldoviţa şi Arbore epocii acestui domnitor. Culoarea dominantă a Mănăstirii este albastru –

Albastru de Voroneţ.

[…]

Pe pereţii absidei Altarului şi pe absidele laterale, Procesiunea tuturor Sfinţilor din Vechiul şi Noul testament se îndreaptă spre Răsărit către Mântuitorul Iisus Hristos.

Faţada de sud reprezintă Arborele lui Iesei şi Profeţii Vechiului Testament încadraţi pe coloanele verticale de filosofii greci. Pe faţada de nord sunt reprezentate Imnul Acatist al Bunei Vestiri şi câteva imagini din  Geneză.

Restaurarea aproape integrală a picturii interioare ne dezvăluie în toată strălucirea lor câteva compoziţii remarcabile.

Deasupra uşii de intrare în Pronaos se află sub inscripţia în piatră ce atestă numele ctitorului şi  data înălţării, o minunată Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.[…]

Naosul este dominat de cupola centrală ăn care este pictat Iisus Pantocrator.

[…] În tabloul votiv Sfântul Voievod Ştefan, protejat de Sfântul Gheorghe închină Biserica Mântuitorului.

Prin tot ceea ce a fost şi este,Sfânta Mănăstire Voroneţ eternizează frumuseţea, gândirea, jertfa şi credinţa neamului românesc.

Credinţa creşte prin puterea artei şi arta izvorăşte din credinţă.”.

 

*

Dar, oricât am citi în broşurile de prezentare, important este să vedem cu ochii noştri această operă de artă.

Vă invit să vedeţi fotografii cu aleea mărginită de mesteceni ce duce spre mănăstire şi alte imagini din incintă, cât şi cu  pictură exterioară:

aleea cu mesteceni spre Voroneţ Image16301incinta M Voroneţ Image16304M V pictură exterioară Image16306pictură exterioară M V Image16305spre Voroneţ Image16300spre voroneţ aleea cu mesteceni Image16303prima voroneţ soare Image16310

 

Cu Iubire şi Recunoştinţă,

Jeniţa Dodiţă Naidin

Iulie 2017

Universul este nesfârşit