Sunetul poate vindeca

În data de  10 noiembrie 2014  a  fost nevoie să citesc un text despre puterea de vindecare a sunetului.

Am şi vorbit despre legătura care există între felul cum vorbim şi ce fel de relaţionare obţinem cu cei din jurul nostru.

Rezonanţa cuvintelor şi a tuturor sunetelor ce ajung la noi are un rol important în sănătatea noastră  emoţională şi fizică.

Cine a vrut şi a putut să audă a auzit.

Totul a pornit de la un bilet din biblioteca mea pe care am scris:

Cuvintele moi şi blânde declanşează hormonii fericirii.

Să citim şi împreună un mic fragment din textul ce a făcut obiectul unei lecturi din cadrul discuţiei, cu oameni care vorbesc prea tare, ce a fost necesară:

„Sunetul sacru – fie el sub formă de rugăciune, cântec, muzică, incantaţie sau psalmodiere –  este o forţă vitală. Sunetul a fost considerat întotdeauna o legătură directă dintre om şi divinitate. În anumite situaţii, toate şcolile de mistere ale Antichităţii îşi învăţau discipolii să folosească sunetul ca forţă creatoare şi vindecătoare.

Sunetul este un factor important ce contribuie la stările noastre actuale de sănătate şi conştiinţă. Diferenţa dintre sunetele întâmplătoare din timpul zilei şi utilizarea concentrată a sunetului sacru este aceea că ultimul produce mai curând armonie decât disonanţă.

Când învăţăm să producem şi să direcţionăm sunete vindecătoare specifice, prin intermediul chakrelor, în corpul fizic, apare echilibrul, iar întregul nostru sistem energetic este întărit. Avem o mai mare stare de sănătate la toate nivelurile, eliminând astfel structurile şi aspectele negative ce se manifestă în corpurile noastre fizic şi subtil. Totul începe cu înţelegerea a opt principii fundamentale ale sunetului vindecător:

Principiul  rezonanţei,

 

Rezonanţa este cel mai important principiu vindecător al sunetului şi al muzicii.

El desemnează capacitatea unei vibraţii de a prelungi, prin unde vibratorii, creând vibraţii similare în alt corp. Cu ajutorul rezonanţei putem explica simpatia sau antipatia pe care o resimţim faţă de alţi oameni sau condiţii din mediul în care trăim. De asemenea, este principiul care ne permite să contactăm fizic şi să intrăm în armonie cu acele entităţi şi energii din dimensiunile spirituale sau mai eterice ale vieţii.

Principiul rezonanţei poate fi mai uşor demonstrat cu ajutorul unui diapazon şi al unui pian. Dacă lovim un diapazon acordat pe nota Do şi apoi ridicăm capacul pianului, trecând uşor cu mâna peste corzile sale, vom simţi că şi corda Do a pianului vibrează. Diapazonul a declanşat un răspuns de aceeaşi frecvenţă. Şi mai uşor este să ne aşezăm la pian şi să apăsăm pedala de

sustain.

Cântă o notă cu voce tare şi menţine-o timp de 35 de secunde. Acum ascultă. Ar trebui să auzi pianul.

Vocea ta a declanşat în corzile pianului un răspuns în armonie cu vocea ta.

Fiecare celulă a corpului nostru este un rezonator de sunete. Ea are capacitatea de a răspunde la orice sunet exterior. Fiecare organ (în care celule de asemenea vibraţie s-au adunat pentru a forma organul respectiv) va răspunde ca un întreg la anumite vibraţii sonore. Diversele sisteme ale organismului vor răspunde şi ele la aceste vibraţii – ca şi stările de conştiinţă emoţională, mentală şi spirituală. Corpul omenesc este un sistem bioelectric ce poate fi modificat, întărit şi/sau echilibrat cu ajutorul sunetului.

Acest lucru se realizează prin rezonanţă.

Învăţând să ne direcţionăm şi să ne controlăm vocea, să folosim anumite instrumente muzicale sau să aplicăm diverse tonuri şi genuri de muzică, putem stimula, prin simpatie, un număr foarte mare de vibraţii în corpul şi în mintea noastră.

În cazul unui dezechilibru, putem folosi direcţionarea sunetului şi principiul rezonanţei pentru a readuce dezechilibrul respectiv în limite normale.

Vibraţia prin simpatie sau rezonanţă se manifestă atunci când două sau mai multe corpuri au frecvenţe vibratorii similare sau identice, ceea ce le face mai compatibile.

Există o simpatie înnăscută. (Nu uita că oamenii constituie un microcosmos al universului.  Asta înseamnă că avem  cu  toţii, în  grade diferite, energii şi frecvenţe vibratorii – adică avem o capacitate înnăscută de a rezona cu orice vibraţie din univers, la nivel fizic sau nonfizic, implicând energii palpabile sau nu. Chiar şi vibraţiile ce nu pot fi recunoscute din punct de vedere fizic, dar care ne afectează totuşi, pot fi simţite dacă percepţiile intuitivă şi fizică  sunt dezvoltate.) Aceasta e cunoscută uneori sub numele de rezonanţă liberă. Un factor important este bunăvoinţa şi dispoziţia  individului de a răspunde  la o anumită frecvenţă.

Acest lucru ne spune multe despre relaţia pe care o stabilim. Şi din cauza unei rezonanţe prin simpatie se stabileşte o legătură de grup, iar indivizii  răspund la energiile altora. În grupurile ce se reunesc pentru un singur scop, ţelul respectiv serveşte drept mediu pentru stabilirea unei rezonanţe prin simpatie în rândul participanţilor.” ( citat din lucrarea M V  pag. 156).

Vom continua   cu descrierea Rezonanţei în zilele următoare.

*

Astăzi citim în Vieţile Sfinţilor:

„Luna noiembrie în 11 zile:

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina, cel din Mitropolia Cotiani (†304).

Sfântul Mina a fost pe vremea împărăţiei lui Diocleţian şi Maximian (286-305), şi era din ţara Egiptului, creştin cu credinţa, iar cu slujba ostaş din ceata tribunului Firmilian”.

*

Am aprins o lumină în amintirea celei care acum este Înger în Ceruri, Andreea Buzan.

Doamne, odihneşte-i  sufletul în Lumină!

Dacă mai rămânea pe Pământ, Andreea azi ar fi împlinit  23  ani.

Sufletul ei curat, nobil, dar obosit

s-a ridicat la Dumnezeu pe când avea doar 20 ani.

 

Bistriţa,   Marţi,  11 noiembrie 2014  Jeniţa Naidin