Suntem ajutaţi să ne stăpânim viaţa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am fotografiat acest arbore superb din mersul maşinii

pe drumul de la Băbuşa.

*

Mie, ca şi multor semeni de pe Pământ, mi s-a întâmplat ca în viaţă să mă nasc cu o vocaţie, dar să urmez studii în cu totul alt domeniu.

Am urmat studii universitare şi am profesat peste 30 ani în domeniul juridic, pentru a mă întreţine şi a-mi creşte şi ajuta copiii.

Apoi, am urmat studii ca autodidact în domeniul vocaţiei dată de Dumnezeu:

psihologie, religie, literatură, pentru a mă înţelege şi a-i înţelege pe copii, dar şi pe cei din jurul meu.

Tot ce am învăţat şi citit în viaţă mă ajută să scriu.

Privind în urmă şi analizând subiectiv diversele şi voluminoasele studii pe care le-am parcurs,  am de spus că Dumnezeu a făcut lumea  atât de diversă, încât toate teoriile, filozofiile,  terapiile, religiile, evenimentele, toate sunt utile oamenilor şi au un rost.  Ce îi ajută pe unii oameni, nu îi ajută pe alţii şi invers, dar tot ce a făcut şi face Dumnezeu este necesar.

Oamenii pot sau nu să vadă acest rost în timpul vieţii, dar Dumnezeu ştie că tot ce permite El ajută la existenţa Lumii.

Există în fiecare din noi posibilitatea existenţei. Ne este de folos să ştim că în viaţă nu contează (aşa cum uneori dorim, mai ales la tinereţe) să avem dreptate, ci contează doar  să căutăm şi să aflăm adevărul.

Acum, la peste 62 ani, după ce am întâlnit şi văzut limitele cunoaşterii

– şi nu uit, ci accept total cuvintele lui Socrate către Pythia: „Ştiu că nu ştiu nimic” –,

încerc să nu mai socotesc valabile aparenţele de adevăr şi simt profund o umilinţă pozitivă în faţa misterului existenţei omului.

Sunt preocupată de a înţelege.

Cu privire la sufletul omului avem în vedere cel puţin două căi de a-l înţelege.  Fie analizăm relaţia de cauzalitate (cauzele pot fi în fiziologia sau în psihismul creierului)  şi încercăm să stabilim o legătură cauzală între fenomene, fie înţelegem ce e cu comportamentul unui om,  cu starea lui de conştiinţă prin legătura dintre funcţionarea pshicului său şi motivele ce l-au determinat să funcţioneze aşa.

Ca să înţelegem, ne putem folosi de studiile specialiştilor în domeniu, dar şi de experienţele noastre subiective dacă noi înşine ştim ce înseamnă să trăim pentru un ţel, ştim că munca şi iubirea ne menţin sănătatea sufletească.

E important să nu fim, în mod absolut, legaţi numai de explicaţii de natură ştiinţifică, pe care le găsim, de exemplu,  în Opera lui Freud.

Starea sufletească prezentă a unui om nu poate fi vindecată doar prin aducerea la lumină a amintirilor pierdute din trecutul său. Putem face legătura cauzală cu efect de vindecare când înţelegem care au fost nevoile şi dorinţele reprimate ale acelei fiinţe şi cum s-au răsfrânt asupra vieţii lui afective profunde.

Afirm cu responsabilitate că un om adult poate să se autoanalizeze cu sinceritate în faţa lui Dumnezeu şi să ajungă la seninătate. Duhul Sfânt, Îngerii îi vor sta mereu aproape pentru a-i oferi intuiţii cu privire la toate acţiunile sale. Când are rezultate bune să nu se mândrească, fiindcă sunt ale lui Dumnezeu, când are eşecuri să le gestioneze bine şi să înveţe din ele, mergând mai departe cu mintea la Dumnezeu, la Inteligenţa Cosmică.

Gândul nostru să fie să ne ajutăm pe noi înşine, pe cei din jurul nostru cu tot ce depinde  de noi, astfel încât să fim  fiinţe umane  libere.

(va urma)

Vă rog să priviți fotografii pe care le-am făcut de curând  la  Băbușa.

 

Bistriţa,  Vineri, 19 septembrie 2014  Jeniţa Naidin