Târgovişte – Mănăstirea Viforâta

 

La o distanţă  de 5 km. de Târgovişte, oraşul care a fost mulţi ani Capitala Ţării Româneşti,  se află frumoasa Mănăstire Viforâta.

Atunci când m-am aflat în acest loc liniştit, după cum vedeţi în fotografii, era un început de toamnă, când, puţine frunze părăseau coroana copacilor.

Vestitele magnolii seculare erau pline de seminţele roz, iar măicuţele mi-au spus că în acest an, 2018, au fost puzderie de flori albe cum nu au mai văzut.

Citez,  selectiv, din broşura achiziţionată:

„Mănăstirea Viforâta, […], dintru început, a fost pusă sub ocrotirea  Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, şi spre cinstirea praznicului Naşterii Maicii Domnului.

A fost ctitorită, în anul 1530, de domnitorul Vlad Vodă al V-lea, pe locul unui aşezământ monahal mai vechi, şi, ulterior, a fost rectitorită, la anul 1635, de voievodul Matei Basarab.

Sfântul Voievod Martir  Constantin Brâncoveanu, în anul 1713, a refăcut biserica, a restaurat pictura, a construit noi chilii și a înălţat zidurile înconjurătoare.

[…], biserica şi întregul ansamblu mănăstiresc, şi-au regăsit strălucirea de odinioară prin grija  patriarhului Justinian, ca urmare a unor ample lucrări, desfăşurate între anii 1960-1962.

[…]

Astăzi, obştea mănăstirii, formată din  70 de vieţuitoare, se osteneşte pentru împlinirea  idealurilor vieţii monahale, sub ascultarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, care  a restaurat arhondaricul Casa Brâncoveanu, a înfiinţat  un  Atelier de veşminte şi haine preoţeşti şi a iniţiat un amplu proiect de reabilitare şi modernizare  a întregului ansamblu mănăstiresc.”.

 

Vă invit să priviţi imagini  pe care le-am imortalizat pentru Dumneavoastră:

Jeniţa Naidin

Duminică, 14 Octombrie 2018 

De Sfânta Cuvioasă Paraschiva 

Universul este nesfârșit