Victor Ştir despre David Dorian

Am citit în  presă un text  important scris de Domnul  jurnalist şi scriitor Victor Ştir.

M-a impresionat plăcut critica literară de calitate din acest articol,

 ce priveşte,

în ansamblu şi sintetizat maxim,  Opera realizată  de David Dorian timp de 60 de ani.

Vă invit şi pe Dumneavoastră la Lectură:

„Iată Poetul!

    David Dorian este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori bistrițeni aparţinând generației optzeciste. Poet, prozator, critic literar, comentator politic, realizator de emisiune radio a probat posibilități deosebite, concretizate în realizări remarcabile. Cărțile sale au fost premiate de Societatea Scriitorilor Bistrițeni, de festivalurile literare de nivel naţional ,,Zilele Coșbuc” și ,,Saloanele Rebreanu”, de asemenea, de Filiala Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru este din 1994. Cel mai recent premiu este cel acordat pe anul 2018, de Societatea Scriitorilor Bistrițeni pentru volumul de poezii ,,Fractali”, semnat de David Dorian şi apărut la prestigioasa Editura ,,Charmides” Bistrița.   

Nu în cele din urmă, David Dorian este membru al Societăţii ,,Conexiuni” a Scriitorilor Bistriţeni de pe lângă Palatul Culturii Bistriţa.
De fapt, volumul ,,Fractali” este primul după o perioadă mai lungă în care scriitorul s-a dedicat prozei, scriindu-și romanele, un volum de jurnal, comentarii politice etc.
Întors la poezie, iubirea dintâi a poetului David Dorian, el a reușit să publice în acest an, 2019, nu mai puțin de două cărți, la aceeași editură. Fără nicio conotație riscantă, se poate spune că 2019 este anul său de grație ca scriitor de poezie. Cărțile se numesc ,,Poeme prozaice” și ,,Alte poeme prozaice”, de peste 100 de pagini fiecare, apărute după concepția autorului, neîndoielnic hăruit cu aparte posibilități de ficțiune grafică. În context, nu uităm să amintim că David Dorian a fost inginer proiectant peste 25 de ani în care ,, s-a jucat” cu forme și dimensiuni industriale.
,,Poeme prozaice” și ,,Alte poeme prozaice”, ultimul fiind cel de-al zecelea volum de poezii ale autorului, ne arată posibilitatea poetului de a se reinventa, urzind discursul liric pe o osatură epică, măiestrit dăltuită care transpune adesea cititorul într-o atmosferă de basm.  

De fapt, tot trecutul devine o înşiruire de basme, de ficţiuni metaforice.
Aflat la apogeul creației sale literare, David Dorian este impresionant prin prospețimea textelor și viața pe care acestea o incumbă, fiind ca o mireasmă a primăverii ţâşnind din ,,conserva” miraculoasă, deschisă în societatea marcată de suficienţă şi eroziune.

 Este arta unuia dintre cei mai importanţi poeţi optzecişti, şi nu numai, din România!”

Victor  Ştir

(Am preluat articolul Domnului Victor Ştir  din ziarul Răsunetul, ediţia  22 iulie 2019)   

În biblioteca mea, cât am mai păstrat din ea, în urma Bucuriei de a dărui cărţi,

am rafturi cu Operele multor scriitori bistriţeni.

 Merg către autorul David Dorian, deschid o carte a sa şi citesc:

„Începusem să-i vorbesc despre univers;

mă asculta cu mirare.  În explicaţiile mele  căuta comprehensiune, aprehensiune şi apărare 

în faţa nemărginirii  paralizante…”

Dragii mei cititori, după cum vedeţi Poezia ne ajută întotdeauna.

Vă recomand cu căldură scrierile celor doi talentaţi scriitori:

David Dorian şi Victor Ştir.

vedere spre Someș de la Mănăstirea Salva foto jenița naidin

Cu Iubire şi Recunoştinţă

Jeniţa  Dodiţă Naidin 

Joi, 25 Iulie 2019 

Universul este nesfârşit