Victor Ştir – Jeniţa Naidin, despre viaţă şi cărţi

1 Parcul drumul Taberii Bucureşti de ziua EuropeiImage13418

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am fotografiat această imagine din Parcul Drumul Taberei București, România

 

Dragi cititori, vă invit să citiţi cuvintele lui Victor Ştir, scriitor, poet şi ziarist despre cartea mea Scrieri din Inimă. Articolul a fost publicat în Ziarul Mesagerul Bistriţa-Năsăud,

pe suport hârtie, nr. 5971 din 24 Aprilie 2017.

 

„Jeniţa Naidin, despre viaţă şi cărţi

 

De curând, a apărut la Editura „Napoca Star” volumul „Scrieri din Inimă”.  Autoarea, Jeniţa Naidin, a mai publicat până acum volumele: „Scrisul și cititul”, „Vindecarea”, „Terapie prin cuvânt”, „Cuvântul vindecător”, „Terapia de responsabilizare”, „Confesiuni”, „Împreună din Iubire”. Având o activitate constantă, susținută, autoarea mai este inclusă în antologiile „Solidaritate și toleranță”, „Al nouălea cer” – antologie a grupării de scriitori „Litera Nordului”, „Scriitori români la frontiera mileniului trei. Dicționarul critic volumul I. Bistrița-Năsăud” și „Ipostaze esențiale în lumea satului tradițional”.
Scriitoarea  este membră a Ligii Scriitorilor din România și a Societății ,,Conexiuni” a Scriitorilor din Bistrița. Autoarea a absolvit Academia de Studii Economice București și chiar dacă are o formație aparent puţin afină cu literatura, iată că își exersează cu aplicaţie talentul în domeniul eseului. Jeniţa Naidin dedică marelui om de cultură Ovidiu Drimba peste zece eseuri, în care abordează câteva linii directoare ale activităţii şi vieţii celui care a dat culturii noastre o uriaşă „Istorie a culturii şi civilizaţiei”, care în mod normal sunt elaborate de colective de cercetători. Amintim dintre textele Jeniţei Naidin: „Ovidiu Drimba – Pagini despre cultura europeană”,  „Ovidiu Drimba sau Bucuria fiinţării”.  Într-un interviu sunt redate fragmente ale unei adevărate dezbateri de idei conduse alegru de autoare. Ajunsă la vârsta maturității creatoare, scriitoarea are capacitatea unei admirații a marelui om de cultură, atât în ceea ce înseamnă opera, cât și priceperea rostirii sale profesionale, de fost asistent al filozofului Lucian Blaga, profesor de Limba română la Universitatea din Torino şi altele.
Pasionată de carte și de idei, acestea intră, în urma lecturii, într un mod de asimilare, de metabolizare proprie, care apoi se mixează în text după maniera proprie autoarei, recognoscibilă pentru cei care îi citesc cărțile. Formulările Jeniței Naidin au deasupra cupola încrederii în Dumnezeu şi adevărul credinței ortodoxe în forma tradiţiei, a predaniei româneşti. În mod firesc, judecăţile morale şi etic-creștine ale autoarei decurg din raportarea la textele pe care le-a publicat, de asemenea, sunt de văzut cărțile pe care le frecventează şi scriitorii, în general importante personalități literare şi culturale româneşti.
Textul nu-şi propune să fie cu orice preț original și să exprime opinii șocante, care ar scoate cititorul din matca liniștii; Jenița Naidin are temele şi ritmul gândirii proprii, care sugerează linişte, asemeni apelor adânci care în profunzime sunt purtate de furtunile „focului viu”, în cazul similitudinii cu existenţa umană.
Notabile opiniile despre Goethe, Adam Puslojic, despre Sfântul Serafim de Sarov,

dar și despre contemporanii nostri, cum de pildă, dr. Zenovie Cârlugea, Alina Ledeanu de la publicaţia ,,Secolul 21”, Iulian Dămăcuş, dr. Vasile V. Filip și alţii.
Jeniţa Naidin se detaşează de mulţi dintre contemporani prin capacitatea de admirație personală a valorilor, gestul fiind în mare măsură finalitatea cultivării învățăturii creștine. S-ar putea spune, cu oarecare aproximație, că textele compun o carte de lectură, meditație și notații imediate, impetuoase, deși în fundal se observă profunzimea autoarei, fie că abordează tema iubirii, fie că scrie despre Dumnezeu, despre semeni şi rostul vieții în lume.

O carte care face, merită, cum se spune.”.

 

        VICTOR  ŞTIR

*

Mulţumesc Domnului Victor Ştir.

Sunt bucuroasă când semenii mei îmi citesc cărţile, aşa cum e orice om care trudeşte în acest domeniu greu al scrisului. Am o emoţie aparte când un Poet dă atenţie cărţilor mele, iar legat de  cuvintele Domnului Victor Ştir, emoţia este cu totul aparte pentru că,  din cât i-am citit eu scrierile,  ştiu că este un Om exigent, un critic obiectiv, dar care poate stimula prin atenţia sa pe cei care muncesc să meargă mai departe.

Prin articolul său, mi-a dat un îndemn să fiu mai exigentă cu scrisul meu pe viitor.

 

Cu Iubire şi Recunoştinţă,

Marţi, 9 Mai 2017

Ziua de Naştere a Poetului Lucian Blaga!

 Ziua Europei!

Jeniţa Naidin

Universul este nesfârşit

Și pentru că este Ziua Europei, vă invit să vedeți fotografii pe care le-am făcut în Parcul Drumul Taberei București, România, renovat, modernizat.

2 parc Drumul Taberii Bucureşti de Ziua Europei tab Z europeiImage134163 Parc Drumul Taberei B ucureşti de Ziua Europei cupola bisericiipoză dedicată Zilei Europei Pard Dr Taberei BucureştiImage13419