ANDREI MOLDOVAN a Plecat în ETERNITATE

Regret profund Plecarea Acasă, în Eternitate a  Omului Andrei Moldovan.

Nu îmi vine să cred că nu îl voi mai vedea când voi veni la Bistriţa.

Dumnezeu să îl odihnească în Pace şi Lumină!

Flori pentru Domnul Andrei Moldovan. foto jenita naidin

Vă invit să citiţi mesajele  publicate de  Ziarul  RĂSUNETUL,  

cărora mă alătur cu Smerenie:

Lumea literară, în doliu. Mesaje la despărţirea de criticul Andrei Moldovan

Conducerea Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud deplânge trecerea la cele veşnice a preşedintelui Andrei Moldovan. O viaţă,  criticul şi istoricul literar,  şi-a dedicat-o slujirii literaturii, fiind considerat una dintre cele mai importante voci ale criticii actuale.

          În numele scriitorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, transmitem sincere condoleanţe familiei greu încercate şi ne rugăm bunului Dumnezeu să-i facă parte colegului nostru de un colţ de rai.

 Comitetului Director (Icu Crăciun, Vasile George Dâncu, Virgil Raţiu – vicepreşedinţi, Menuţ Maximinian – secretar)

 ***

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România anunţă cu tristețe stingerea din viaţă a scriitorului Andrei Moldovan, critic și istoric literar.

Odihnească-se în pace!

Andrei Moldovan ( 2 februarie 1949, Chiuza, jud. Bistriţa-Năsăud – 30 octombrie 2020, Bistrița), Profesorul de literatură din Beclean, a debutat oarecum târziu, cu o carte despre Coşbuc (Coşbuc sau lirismul pragurilor, 1997). Implicat asiduu în proiecte pedagogice şi culturale locale şi judeţene (redactor la Mişcarea literară, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud etc.), accede treptat la statutul de voce critică de referinţă pentru cei din jur (vezi Pretexte. Antologie-dicţionar de scriitori din Bistriţa-Năsăud sau Scriitori din Bistriţa-Năsăud. Dicţionar critic), dar cu deschidere spre literatura română în întregul ei (vezi volumele de critică literară Erezii lirice, Întâmplări literare, Butelia cu oxigen. Consemnări critice, Poeţi români de azi. Alte erezii…, Ephemeride etc. sau cele trei volume de Literatură tradiţională din Nord, rod al unei îndelungi, pasionate cercetări). Cele mai cunoscute întreprinderi ale sale vor fi, însă, cele dedicate de unul singur (Liviu Rebreanu, hăituit) sau în calitate de colaborator exigent cu sine al lui Niculae Gheran, lui Liviu Rebreanu. Vezi, de pildă, Liviu Rebreanu prin el însuşi sau primul volum din ediţia Scrisori către Rebreanu, copleşitor prin cuprindere şi minuţie. Cea mai nouă carte: „Bulevardul” Niculae Gheran (ediție definitivă), Ed. Școala Ardeleană, 2020.

Om al echilibrului şi al măsurii, a fost o prezență luminoasă, alăturându-se cu generozitate și competență tuturor proiectelor Filialei clujene (a fost gazda exemplară a ultimelor două ediții ale Zilelor prozei, la Chiuza și Maieru). Prezent în volumul Istoriile literaturii române, dar și în Cartea cuvintelor-madlenă, avea încă în lucru proiecte personale impresionante. Ne va lipsi.

Irina Petraş, petraş preşedinte Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România

 ***

† Cu adâncă durere în suflet anunţăm încetarea din viaţă, după o lungă suferinţă, a redactorului şef al „Răsunetului cultural”, criticul Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

          Suntem alături de familia greu încercată, rugând pe Cel de Sus s-o întărească.

Dumnezeu să aibă grijă de sufletul colegului nostru şi să-l aşeze în lumină.

Icu Crăciun, Vasile Vidican, Menuţ Maximinian

 ***

Regretăm nespus trecerea în neființă a profesorului, scriitorului și criticului Andrei Moldovan, un om a cărei activitate profesională reprezintă un punct de referință pentru cultura contemporană bistrițeană!
Scrierile sale au pus în valoare județul nostru și, totodată, au pus Bistrița-Năsăud pe harta culturală românească, iar pentru acest lucru îi suntem veșnic recunoscători.

Nu cu mult timp în urmă, înainte de a părăsi cele lumești, a donat Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud întreaga sa colecție de manuscrise, corespondență, ediții priceps, cu autograf de autor, reviste literare, unele chiar unicat în țara noastră.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Instituţia Prefectului  Bistriţa-Năsăud

***

Colectivul Bibliotecii Judeţene şi managerul Ioan Pintea îşi exprimă regretul pentru tragica dispariţie a celui care a fost criticul ANDREI MOLDOVAN, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

          În aceste momente de cumplită încercare şi suferinţă, suntem alături de familie, iar cuvintele noastre sunt prea sărace pentru a exprima durerea care ne-a copleşit pe toţi.

          Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 ***

† Sufletele ne sunt împietrite de durere la aflarea tristei veşti că scriitorul ANDREI MOLDOVAN a trecut la cele veşnice.

          Cu gândul şi cu sufletul suntem alături de familia îndoliată, iar cuvintele noastre nu pot exprima regretul pe care-l avem.

          Bunul Dumnezeu să-l aşeze pe cel plecat în eternitate în rândul drepţilor.

Familia pr. Ioan şi Violeta Pintea

 ***

† Colectivul revistei „Mişcarea literară” aduce un ultim omagiu celui care a fost criticul ANDREI MOLDOVAN, un model de conduită profesionistă în domeniul literaturii.

          Dumnezeu să-i aşeze sufletul în lumină, iar familiei îndurerate să-i aducă un strop de mângâiere.

          Nu-l vom uita niciodată, iar veşnicia numelui va rămâne şi prin proiectele literare.

Director – Olimpiu Nuşfelean şi colectivul redacţional

 ***

Revista Neuma anunță cu profundă tristețe încetarea din viață, vineri 30 octombrie 2020, a profesorului, criticului și istoricului literar Andrei Moldovan, fost redactor-șef al revistei Neuma. Andrei Moldovan s-a născut la 2 februarie 1949, la Chiuza, jud. Bistriţa-Năsăud) este istoric şi critic literar. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1973). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Andrei Moldovan a dedicat mulți ani de studiu și numeroase pagini operelor lui G. Coșbuc și Liviu Rebreanu, fiind alături de Niculae Gheran unul dintre cei mai avizați comentatori ai vieții și operei lui Rebreanu. De altfel ultima carte a lui Andrei Moldovan a fost consacrată lui Niculae Gheran. În paginile revistei Neuma, Andrei Moldovan a semnat cronici la volume importante ale unor autori contemporani.
Prin dispariția prematură a lui Andrei Moldovan critica românească și lumea literară din Transilvania suferă o grea pierdere. Dumnezeu să-l odihnească.

Director Andrea Hedeş

*** 

† Îmi exprim regretul pentru tragica dispariţie a prof. ANDREI MOLDOVAN, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima durerea care ne-a copleşit pe toţi.

          Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. Liviu Păiuş, Rodna „

*** 

(Mesaje de condoleanţe 

preluate din Ziarul  RĂSUNETUL din data de  Vineri, 30 Octombrie 2020).

***

foto: jenita naidin

Domnul Andrei Moldovan şi-a scris povestea vieţii cu Iubire necondiţionată născută din integritatea spiritului său, din esenţa fiinţei sale.

Îi voi citi în continuare cărţile pe care încă nu le-am parcurs, 

dar îmi va lipsi  spiritul său din rubrica: Răsunetului cultural”al cărei redactor şef era. 

Cu Iubire şi Recunoştinţă

Jeniţa Naidin 

Duminică,  1 Noiembrie 2020

Spre O LUMINĂ CALDĂ, din Sudul României   

flori în locuința de la Bistrița foto jenita naidin

*****