Băceşti – Centrul de Asistenţă Medico-Socială

Surprizele plăcute sunt rare pentru unii dintre noi în aceste vremuri.

Iată, am bucuria să vă spun că în Comuna mea natală, Băceşti am vizitat Centrul de Asistenţă Medico-Socială, situat în locul unde altădată era un spital renumit: Spitalul Băceşti.

În acest  Spital vechi au fost îngrijiţi părinţii mei, chiar şi cu puţin timp înainte de  a pleca în Eternitate, dar şi fratele meu.

Am fost şi eu internată, când la vârsta de 12 ani am suferit un grav accident la piciorul drept, şi atunci, din fericire, am întâlnit-o,  chiar în salonul unde m-a dus, după operaţie, medicul,  pe minunata mea profesoară Vornicu, iar mămica a plecat liniştită în Băbuşa la ceilalţi fraţi ai mei, unii mai mici decât mine.

Am păşit acum, în locul unde fusesem ultima dată la mămica internată în toamna anului 1995, dar nu în vechile saloane,  ci, într-un loc modern, total schimbat în bine, cu spaţii de o frumuseţe aparte:

Centrul de Asistenţă Medico-Socială – Băceşti.

Am vizitat aceast aşezământ pe al cărui frontispiciu scrie:

Aşezământ Cultural

„TEZAUR  BĂCEŞTEAN” .

După ce Marius Ursanu, asistentul şef al acestei unităţi medico-sociale ne-a arătat câteva spaţii, am avut sentimentul că  suntem într-o staţiune balneo-climaterică.

Totul curat, decorat cu gust şi odihnitor pentru sufletul omenesc, cu dormitoare şi săli de masă moderne. Este şi o capelă, dar şi spaţii de recreere şi socializare.

Curtea este generoasă  cu bănci şi flori multicolore.

Serviciile sociale, acordate aici, înseamnă:

masă, casă, transport la spitalele din zonă când este cazul, servicii sociale şi culturale.

Există aici, spune directorul  Ioan Brişcaru, o bază de tratament cum puţine Centre de specialitate din România o au. Se oferă asistenţă de specialitate de medici de medicină generală, un medic psihiatru, un psiholog, un medic specialist în balneo-terapie.

În ansamblu, e un fel de policlinică în miniatură.

Sunt aduse de la Salina Praid blocuri de sare  şi se lucrează la încăperi,  unde, fiind fixate pe pereţi  bucăţi de sare din aceste blocuri,  asistaţii vor respira aer curat.

În frunte cu directorul Ioan Brişcaru, toate cadrele ce lucrează aici sunt oameni cu vocaţie de a-şi ajuta semenii, buni gospodari, dar şi cu pregătire profesională de specialitate adecvată.

Vă invit să vedeţi câteva fotografii,

pe care le-am făcut, de curând,

în acest Loc Binecuvântat de Dumnezeu:

 

Bistriţa, Marţi, 11 August 2015    Jeniţa Dodiţă Naidin