Caracterul armonios

Fotografie de la zidul Mănăstirii Cozia în 2012

Atunci când auzim cuvântul caracter ne gândim atât la faptul că acest cuvânt înseamnă ceea ce scrie în DEX, anume: reprezintă ansamblul însuşirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile şi în acţiunile sale, dar şi la faptul că imaginea pe care şi-o creează un om în exterior, în lume, prin trăsăturile sale distincte, iar această imagine este cunoscută drept caracterul acelui om.

John Locke spunea: „Disciplina dorinţei pregăteşte caracterul.”

În cadrul educaţiei fiinţei umane accentul trebuie pus pe înţelepciune şi să se bazeze pe principii şi pe muncă.

Acţiunile unui om reflectă caracterul său.

Toţi oamenii, dar şi naţiunile sunt supuşi în existenţa lor Legii Cauzei şi Efectului.

Această Lege, care funcţionează fie că vrem, fie că nu vrem, spune că fiecărei acţiuni îi corespunde o reacţie compensatorie.  Culegem ce am semănat.

Felul cum un om se comportă în exterior depinde de felul cum este acel om în interior.

Omul are idei, gândeşte. S-a spus de Împăratul Solomon: „Omul este ceea ce gândeşte”, iar noi ştim din viaţa noastră trăită, din autoanaliza noastră că aşa este. Suntem ceea ce gândim şi, mai departe, legat de gânduri şi formarea caracterului e bine să medităm atent asupra spuselor din „Talmud”:

„Fii atent la gândurile tale, căci ele vor deveni cuvinte;

Fii atent la cuvintele tale, căci ele vor deveni fapte;

Fii atent la faptele tale, căci ele vor deveni obiceiuri;

Fii atent la obiceiurile tale, căci ele vor deveni caracterul tău;

Fii atent la caracterul tău, căci el este destinul tău.”

De aici ce  observăm? Observăm cum se formează caracterul dobândit, căci omul, după cum ştim, are şi o ereditate (o moştenire) în ceea ce priveşte fiinţa sa.  Se spune în popor: „ce e din născare, leac nu are”, şi totuşi, să fim optimişti.

Ştiinţa psihologiei împletită cu religiozitatea de la Dumnezeu şi de la oameni sfinţi îmbunătăţiţi, ne arată multe căi de îndreptare.

Sunt cărţi de spiritualitate scrise de medici renumiţi, medici care-L iubesc pe Dumnezeu cu adevărat, care pot fi de mare ajutor.

Aceşti autori ne arată clar cum gândirea noastră dispune de cea mai puternică forţă creatoare din Univers.

Gândul este forţa care atrage binele sau răul din existenţa noastră. Toate gândurile pe care le emitem plutesc în aer şi se întorc la cel care le-a gândit, dar merg şi la ceilalţi oameni şi la tot ce ne înconjoară. Un gând frumos, pozitiv va influenţa în bine, un gând rău va fi o otravă.

Când gândim sau facem răul, afectăm pe cei din jur, dar se întoarce şi la noi. Noi ne protejăm foarte mult prin iertarea celor care ne-au făcut rău, şi prin faptul că îndreptăm către ei doar gânduri bune, de pace şi iubire.

Tot ceea ce emitem în astral, din punct de vedere vibratoriu, cum ar fi: gânduri, cuvinte, dorinţe, fapte, sentimente, toate se întorc la noi. Efectele în câmpul nostru energetic este pe măsură.

Când ne supără cineva să ne rugăm pentru acea persoană.

Ce am spus mai sus, sunt câteva exemple despre felul cum ne folosim mintea. Când ne folosim corespunzător mintea, facem alegeri înţelepte, alegeri ce sunt trepte pe scara vieţii spre realizarea unui caracter bun.

S-a spus foarte bine, citez din memorie: „În afara descoperirii lui Dumnezeu, nu există revelaţie mai mare pentru om decât să înveţe că este stăpânul minţii sale,  că este creatorul caracterului său şi profetul propriului viitor.  Fiind stăpânul minţii sale, posedă potenţialul de a-şi schimba şi îmbunătăţi caracterul după propria voinţă şi să fie ceea ce doreşte.”.

Caracterul influenţează totul în viaţa unui om: etica, morala, activitatea, relaţiile şi cariera.

Rezultatele ideilor şi acţiunile omului îi arată caracterul.   Normal, comportamentul omului se manifestă la fel în familie, în particular cât şi în public. Aşa observăm că sunt oamenii cu un caracter armonios şi solid. Aceşti oameni au o personalitate morală fermă. Caracterul lor este însuşirea morală care se manifestă prin perseverenţă, o voinţă fermă, cinste şi corectitudine.

Vedem cum caracterul reprezintă esenţa existenţei umane. Să ne analizăm complet şi să pătrundem în profunzimea domeniului spiritului, educaţiei, cum ne câştigăm existenţa şi să ne dorim să ne folosim posibilităţile pe care le avem. Năzuinţele noastre să fie nobile, scopurile pure iar planurile etice. Să fim ocupaţi spre a ne maturiza armonios şi atât. O maturizare armonioasă înseamnă un caracter armonios, iar caracterul armonios face ca omul care îl are să fie înţelept, bun, credincios, virtuos, fericit.

Am scris aceste rânduri cu Iubire şi Recunoştinţă pentru Dumneavoastră, cititorii mei.

Bistriţa, Marţi, 8 ianuarie 2013  Jeniţa Naidin