De FLORII… cuvinte şi flori
Flori de pe strada cu liliac din apropierea locuinţei mele, fotografiate acum.
*
La mulţi ani! FLORIN
La mulţi ani! tuturor cititorilor/cititoarelor care poartă nume de floare!
*
Motto:
Frumuseţea morală este temelia civilizaţiei.
Din unele conversaţii pe care le-am avut cu oameni am observat că întreabă frecvent despre câteva comportamente ce îi pot ajuta în viaţă.
Cu gândul la acele persoane, mai ales că cele mai multe sunt fiinţe tinere,
am ales să reproduc aici, selectiv, dintr-un mic glosar de psihologie, succinte descrieri despre ce le interesează.
Stiu că blogul poate fi deschis de fiecare atunci când este timp şi dispoziţie de a citi şi medita.
Cât despre cititul unor cărţi, unele cu sute de pagini,
din domeniu de interes al interlocutorilor mei,
cunosc faptul că ei nu au timpul meu de pensionară şi de cititoare veche.
Cuvintele reproduse aici sunt şi cuvintele mele,
pe care vi le adresez cu gândul puternic de a vă acorda un pic de timp pentru interiorul Dumneavoastră.
Cred că tuturor ne este uneori de folos să ne amintim despre aceste concepte utile de ştiut,
dar, mai ales de ţinut cont de ele, de a trăi în lumina lor.
Vă invit să citim ceea ce citez acum:
„Empatia, în sensul de a fi capabili de a ne pune în locul cuiva şi a simţi ceea ce simte el este, dacă ne gândim bine, un lucru imposibil.
Ceea ce numim empatie nu este o conexiune magică sau telepatică ci un act al imaginaţiei purtat de asemănările dintre noi ca fiinţe umane. Abilitatea noastră de a face acest lucru şi a rezona cu experienţa altei persoane este legată de cât de bine am înţeles lecţiile vieţii şi cât de capabili suntem să înţelegem experienţa altcuiva.
Ceea ce este crucial pentru terapie şi viaţă nu sunt doar asemănările ci şi diferenţele dintre noi, abilitatea noastră de a privi lucrurile din diferite perspective, de a imagina sensuri alternative. Înseamnă a fi la fel şi diferit în acelaşi timp.”
„Autonomia se referă la dorinţa şi abilitatea fundamentală a oamenilor de a lua propriile decizii referitoare la vieţile lor şi a fi independenţi în gândire şi comportament.
Un asemenea comportament automotivat nu este niciodată o scuză pentru ignorarea nevoilor şi punctelor de vedere ale altor oameni.”
„Schimbarea nu este ceva spre care se îndreaptă lucrul terapeutic.
Deoarece natura noastră fundamentală este una a schimbării perpetue, obiectivul travaliului terapeutic este înţelegerea modului uzual în care clienţii rezistă, se feresc şi neagă schimbarea în vieţile lor, astfel încât să-i ajutăm să devină conştienţi de modul în care evită să ia propriile decizii şi alegeri.”
„Presupoziţiile. Oamenii sunt fiinţe creatoare de sens şi nu pot să nu construiască sensuri în termenii valorilor, credinţelor şi sensurilor pe care deja le deţin. Aceste înţelesuri sunt pur şi simplu presupoziţii pe care le-am făcut în scopul de a înţelege lumea şi ne ajută să dăm sens lucrurilor.
Lucrând fenomenologic, putem deveni mai conştienţi de presupoziţiile pe care le utilizăm de obicei pentru a înţelege lumea şi putem să ne şlefuim capacitatea de a le pune sub semnul întrebării, de a reflecta asupra lor şi a le modifica pe măsură ce dispunem de informaţii noi.”
„Alegerea şi responsabilitatea. O alegere existenţială se referă la angajamentul faţă de un curs de acţiune şi este întotdeauna legată pur şi simplu de o selecţie între diverse opţiuni.
În multe ocazii există doar o alternativă.
Este vorba despre alegerea vieţii mai degrabă decât evitarea sau refuzul ei.
Responsabilitatea este o temă centrală a gândirii existenţialiste. Ea se referă la recunoaşterea răspunderii personale pentru alegerile şi acţiunile proprii.
Acest lucru este valabil atât pentru acele acţiuni alese în mod activ, cât şi pentru cele ce sunt atribuite contextului sau întâmplării. Este important să notăm că a ne abţine să facem o alegere reprezintă de asemenea o alegere.
Singura alegere pe care nu o avem este a nu alege.”
„Moartea marchează finalul vieţii noastre fizice şi este graniţa ce influenţează toate deciziile noastre legate de felul în care trăim. Viaţa noastră ca întreg devine completă şi astfel cu un sens deplin numai în moarte.
A trăi cu conştiinţa naturii temporale a vieţilor noastre ne face conştienţi de urgenţa de a ne trăi vieţile din plin şi facilitează aprecierea lucrurilor cu adevărat valoroase.”
De câte ori luăm cunoştinţă cu texte ca cele pe care tocmai le-aţi citit,
să nu uităm că activitatea noastră spirituală este unica bogăţie ce ne aparţine cu adevărat.
Şi dacă ar fi să pierdem toate bunurile materiale,
rămânem cu sinele nostru ce este în plin proces de evoluţie,
este în devenire cum spunea marele Dumitru Stăniloae.
Vă doresc tuturor Lumină în suflet!
Bistriţa,
Duminică, 24 Aprilie 2016, Jeniţa Naidin
În calendarul creştin-ortodox e scris:
Sf. Cuvioasă Elisabeta, Duminica Floriilor