Dr. Andrei Athanasiu – Grafologia

Andrei Athanasiu – Grafologia

Acum, când majoritatea oamenilor scriu la calculator, aduc în atenţie o lucrare ce se ocupă de studiul scrisului de mână.

Oricum ar evolua lucrurile, oamenii vor continua să scrie şi de mână, şi de aceea voi spune câteva cuvinte despre cartea „Tratat de grafologie” cu subtitlul „Cunoaşterea personalităţii prin scris”, pe care am primit-o, cu o minunată dedicaţie, de la autorul ei, renumitul medic, doctor în medicină şi chirurgie, Andrei Athanasiu. Cartea a apărut la Editura Humanitas, 1996.

Cartea este în biblioteca mea din 28 februarie 1996, dar abia acum am reuşit să o citesc, în întregime.

Nu e niciodată prea târziu pentru a parcurge o carte valoroasă.

Prin lectura acestei opere mi-am completat imaginea despre complexitatea fiinţei umane.

Am vizualizat zeci de scrieri de mână ale unor mari personalităţi ale lumii.

Autorul Andrei Athanasiu, tatăl profesorului universitar Alexandru Athanasiu, arată în prefaţa cărţii:

„Aspectele pe care le prezentăm în această carte au alcătuit un obiect important al străduinţelor noastre încă de la începutul vieţii universitare. Formarea în şi prin disciplina ştiinţei, cercetarea mecanismelor sufleteşti ale individualităţii, preocuparea constantă de a „descifra” personalitatea şi prin scris, concretizată în teza de doctorat (în medicină) Bazele ştiinţifice ale grafologiei şi în volumul Scris şi personalitate, […], ne-au dat îndemnul de a alcătui această lucrare.”

Deci, studiul scrisului pentru a determina calităţile autorului lui – adică – Grafologia, a constituit o preocupare de o viaţă a eminentului medic Andrei Athanasiu.

Dar, să mai citim tot din prefaţă:

„Am căutat să arătăm ce este grafologia (metodă, disciplină ştiinţifică, artă a portretului), metodele şi limitele sale, cât şi aplicaţiile studiului scrisului în diferite domenii. Acum, bazele grafologiei sunt solid stabilite, evoluţia sa comparându-se cu aceea a medicinei, psihologiei, caracterologiei. Restructurată şi îmbogăţită pe baza cuceririlor psihlogiei şi caracterologiei, grafologia poate, la rândul ei, să aducă servicii psihologiei, medicinei, pedagogiei, criminalisticii, orientării profesionale, selecţiei personalului la angajare, etc. Ca disciplină ştiinţifică cu nete aplicaţii practice, este din ce în ce mai mult integrată în instituţii de învăţământ superior.”.

Noi putem să spunem că, în cele 301 pagini ale cărţii „Tratat de grafologie” găsim informaţii care ne fascinează.

Pe coperta IV e scris un text care ne oferă un îndemn de a citi cartea:

„Dr. Andrei Athanasiu, unul dintre puţinii noştri specialişti în grafologie, oferă publicului românesc primul ghid complet al domeniului. Capitolele Tratatului  parcurg sistematic problematica grafologiei de la întemeierea ei în teoriile psihologice ale personalităţii până la obţinerea aşa-numitului  «portret psihografologic» al unui individ.

Expunerea este didactică fără să fie deloc aridă, ilustrată cu numeroase de grafii – unele purtând semnături celebre – şi descrieri de cazuri. Acest ghid de «cunoaştere a personalităţii prin scris» se adresează atât cititorilor fascinaţi de natura umană, care văd în analiza scrisului un posibil hobby, cât şi specialiştilor cu interese profesionale în grafologie, în speţă psihologilor sau juriştilor.”.

În ultimele săptămâni, perioadă în care am finalizat de citit acest volum, am avut fericirea de a mă închina în două mănăstiri superbe:

Mănăstirea Curtea de Argeş şi Mănăstirea Cozia. Este pentru prima dată în viaţa mea când am văzut aceste minuni ale României, adevărate opere de artă!

Doamne! Ce minunate lucruri sunt în ţara noastră!

Bistriţa, 7 septembrie 2012  Jeniţa Naidin