Melania CUC – PĂCATELE DOMNULUI ABELL

foto: jenița naidin

Am avut privilegiul să citesc, în manuscris, o mare parte din această carte a Doamnei Melania CUC,  și,  de aceea,  am motive puternice să o felicit pentru că și-a dus la capăt munca, iar voluminoasa lucrare, 414 pagini,  este acum  în mâinile cititorilor. 

Opera  PĂCATELE  DOMNULUI  ABELL, scrisă de Melania Cuc,   a fost publicată la Editura  Vatra Veche, Târgu-Mureș, 2023, iar, la această carte importantă,  Domnul   Nicolae Băciuț a scris o  amplă  Prefață intitulată: ”Istorie și conștiință”. 

Pe parcursul lecturii, referitor la personajul Catalina, am făcut conexiunea cu  anumite evenimente din  volumul  autobiografic  al Melaniei Cuc, realizat  împreună cu  Menuț Maximinian, și anume: ”Cartea cu coperți de aer”, Editura Karuna, Bistrița, 2012, și, astfel,   am sesizat unele asemănări  între  momente din viața acestui personaj și momente din viața autoarei, asemănări  sesizate și de  domnul Nicolae  Băciuț care spune:

”Melania Cuc știe să povestească, să creeze atmosferă și suspans narațiunii sale.

Implicarea ei emoțională ne îndreptățește și să credem că Melania Cuc poate spune fără rețineri: Catalina sunt eu!”  

Dar,  numai autoarea știe în ce procent sunt trăiri personale, redate prin  intermediul  personajului  Catalina, și cât este imaginație, spre frumusețea  acțiunii  romanului  despre care vorbim.

 Această realizare a Melaniei Cuc, pe lângă numeroasele cărți de proză și poezie pe care le-a publicat,  ne arată un fenomen fabulos, și anume,  cum mintea este un principiu creator, cum condițiile,  mediul exterior și toate experiențele vieții sunt rezultatul atitudinii noastre mentale obișnuite sau predominante. Cunoaștem faptul că atitudinea mentală depinde prin natura lucrurilor de gândurile noastre, de aceea secretul oricărei puteri, al oricărei realizări este modul nostru de a gândi.

Este știut faptul că noi nu putem face lucruri decât în măsura în care suntem, adică  trăim ceea ce facem, iar ceea ce suntem depinde de gândurile noastre.

Este clar faptul că autoarea a depus o muncă susținută, fiind conștientă de puterea ce se află în interiorul ei. 

Spuneam și în altă parte că există în interiorul nostru o lume formată din gânduri, din emoții și din puteri, din lumină, viață și frumusețe. Filozofi din vechime ne-au arătat toate acestea, spunând că, deși este invizibilă pentru ochiul liber, forța acestei lumi este copleșitoare și  imensă.

Să nu uităm că lumea din interiorul nostru este condusă de minte, deci noi o putem controla și o pune în slujba a ceea ce dorim să realizăm.

Mai departe, spicuiesc din cuvintele Domnului Nicolae Băciuț,  care spune despre scrisul Melaniei Cuc:

”Poezia și  proza sa  au demonstrat mereu tinerețe,  deschidere spre înnoire.

A ținut într-o abilă intersectare realul cu ficțiunea, explorând lumi imaginare și teritorii  cucerite cu pasul. În acest roman, misiunea e asumată de Catalina, nepoata țăranului ardelean Simon Erden, care vrea să recupereze un destin și să-i facă dreptate, să clarifice  ce e cu ”Păcatele  domnului Abell”.  

Melania Cuc este un autor de substanță, ceea ce Romulus Guga numea scriitor total. Dar Melania Cuc nu e doar scriitor, e și jurnalist cu state vechi și pictor original și … neliniștit.

            Melania Cuc s-a înarmat iar pentru noi explorări într-o istorie din care să restituie în registre proprii destine și locuri.

(…)

”Păcatele domnului Abell” sunt magnetul care adună ”pilitura”  unei istorii, pentru a o pune într-o ordine a realului, a adevărului: 

”Caut adevărul.  Omenirea nu a învățat nimic din Istorie” (pag.256)

(…)

Scriitura e eliberată de orice constrângeri tehnice, își ia libertatea de schimbare de registre, de macazuri ale timpului, ale locurilor.

Romanul pendulează între labirinturile  trecutului și cele ale prezentului.

(…)

”Păcatele Domnului Abell” sunt pentru Melania Cuc confirmarea harului său artistic, completează raftul de carte despre istoria ființei neamului nostru cu un document de mare valoare.”.

Iar acum, pe lângă spicuirile, de mai sus,  din Prefața Domnului Nicolae Băciuț, țin să  reproduc, în întregime,    cuvintele    Poetului  Nicolae  Grigore Mărășanu despre volumul  PĂCATELE  DOMNULUI  ABELL,   deoarece sunt edificatoare,  incitante,  pentru ca un cititor să se încumete să citească  414 pagini:    

”Captivant romanul scriitoarei Melania Cuc. O cineramă de proporții : o saga de familie întinsă pe aproape un secol.  Spațiul acțiunii e divers,  între și dincolo de hotare;  întâmplările sunt dintr-un timp tragic: 

războiul, cedarea Ardealului, masacrele de la Odessa, luptele de la Cotul Donului, prizonieratul din Siberia, anii de după război, până la controversata pandemie. 

Patru personaje emblematice traversează acest purgatoriu:  

Vasile Erden, profesor, locotenent în armata română, Ioan Deleanu, țăran, soldat în armata ungară, Grigore Erden, avocat, susținător al Astrei, și Abell Winzer, alias Vieru, student ardelean, plecat cu bursă la Berlin, devenit ofițer SS, implicat în evenimentele de la Odessa. Doi dintre eroi,  Vasile Erden și Ioan Deleanu, trăiesc drama sufletească a lui Apostol Bologa, din ”Pădurea spânzuraților”, a lui Rebreanu.  

Povestea se insinuează, sporește și se continuă dincolo de text, ca un ecou al unui tragic de surdină, copleșitor.”.

Dragi cititori, vă invit să aveți curaj și să vă încumetați să citiți acest  roman al  Melaniei Cuc, și să vă imaginați scenele descrise, pentru ca să puneți mintea la treabă, ceea ce este în beneficiul  sănătății Dumneavoastră, în comparație,  cu tendința de a vedea imagini de-a gata pe internet sau în filme.

Știm că, activitățile de a citi carte tipărită și aceea de a  citi și vizualiza pe ecran  sau telefon, nu se exclud, ci se completează una pe alta.

Flori în locuința mea

***

foto: jenița naidin

Am primit cartea cu această delicată Dedicație de la autoare,

aflându-mă, la început de Februarie 2024, în locuința sa din  comuna TEACA, județul Bistrița-Năsăud.

Cu Iubire  și Recunoștință,

  Jeniţa Dodiță Naidin

Luni,  19  Februarie 2024

Cu fața  spre LUMINA  DIVINĂ

fotografie pe care am făcut-o demult,
dar, având o semnificație aparte,
reprezentând ultimul trandafir al unei Toamne din viața mea,
am ținut să o postez aici acum
pentru cititorii mei.

********************