Se demolează casa în care a locuit Lucian Blaga lângă Bistriţa
Doamne, cât de optimistă eram în ziua de 7 Mai 2014 când am păşit prima dată pe Dealul Dumitrei, în casa şi grădina ce au fost locuite în anii 1938-1940 de Poetul Lucian Blaga!
Spuneam în primele articole despre priveliştea ce este şi acum superbă, despre cuvintele acestui adevărat patriot român când a cumpărat Casa de la Bistriţa:
„Acesta e adevăratul meu spaţiu mioritic.”.
Locuind de ceva timp în Bistriţa, am dorit să rezolv o problemă veche a sufletului meu, şi anume să păşesc pe urmele paşilor lui Lucian Blaga, în locul unde a avut o proprietate, aici, lângă Bistriţa, iar explicaţiile din cărţi nu îmi descriau decât priveliştea şi apropierea de oraş.
Mulţumesc Domnului preot-scriitor Ioan Pintea, directorul Bibliotecii judeţene Bistriţa-Năsăud, care mi-a explicat atunci, prin telefon, exact cum se ajunge pe Dealul Târgului, în apropierea oraşului Bistriţa, şi pe care drum, pe care deal, pot găsi casa în care a locuit Lucian Blaga.
Povestea acestei case de lângă oraşul Bistriţa este amplă, iar eu am să spun doar un crâmpei:
Sora mai mare a Poetului, Letiţia se stabilise imediat după Primul Război Mondial în oraşul Bistriţa, deoarece, soţul ei, Ion Pavel, „pentru meritele sale deosebite a fost numit în 1919 revizor şcolar al judeţului Bistriţa, de către Consiliul Dirigent”.
Lucian Blaga, având în sufletul său dorinţa arzătoare să se întoarcă în patrie (era atunci ministru plenipotenţiar în Portugalia), a dorit să aibă o casă la ţară, scriind despre asta unei rude (Lelia Rugescu, nepoată): „Aş vrea să cumpăr 5-10 jugăre de pământ, grădină cu pomi, şi pentru zarzavat. Mi-aş clădi o casă în stil ţărănesc. Acolo vreau să stau 5-7 luni pe an! Şi vreau să fie pe la Bistriţa.”.
Familia care locuieşte acum în acest loc mirific, loc pe care a păşit Poetul, spune că au proprietatea de peste 60 de ani! Informaţiile în mai multe vizite din anii 2014-2017, am vorbit cu bătrânul proprietar, care în anul 2016 a decedat, apoi cu actualii proprietari, copiii lui.
La primele vizite, cu sufletul plin de bucurie şi idealism scriam atunci pe blog:
Cred, sper că oamenii de cultură se vor gândi să conserve cumva acel loc. În jur, mă refer la locul de peste drum de casă, e spaţiu liber, floră montană minunată, deci, de ce nu s-ar face o Casă a scriitorilor cu numele: Lucian Blaga-Bistriţa Îmi doresc ca autorităţi culturale din toată ţara să se gândească la acest Proiect.
Ştiu că sunt personalităţi culturale din România ce se gândesc demult la acest lucru, şi s-au bucurat de cuvintele şi fotografiile publicate de mine în aceşti ani, au intrat în rezonanţă, sau, fără să ştiu, am intrat eu în rezonanţă, prin Mintea Universală, cu domniile lor, dar, ca şi mine, nu au putere economică să ajute cumva, concret.
Priveliştea din grădină este de natură să odihnească orice suflet, cât despre a crea aici scriitorii, artiştii, consider că ar avea condiţii exelente.
Actualii proprietari mi-au spus atunci că donează terenul şi casa, dar să se facă ceva frumos în domeniul culturii. Aşteptau autorităţile.
Aminteam în 7 mai 2014 următoarele:
Bazil Gruia ne arată într-o carte a sa: „Lucian Blaga, în anul 1939, ducea în această casă o viaţă patriarhală, foarte puţin pretenţioasă, scria, se plimba prin grădină şi stătea de vorbă cu copiii.”
Orice om de cultură care ar veni aici s-ar bucura de splendida privelişte oferită de acest loc pe care au păşit paşii marelui filozof. Am mai scris că ar fi bine să se facă aici, cu bani de la Cultură sau de la oameni bogaţi şi iubitori de cultură şi de neam, o casă memorială Blaga sau o casă a scriitorilor pur şi simplu.
Iată, în drumul dinspre Bistriţa spre Casa Liviu Rebreanu şi Casa George Coşbuc, de ce nu ar fi, pe acest drum. prima, Casa scriitorilor Lucian Blaga, căci e la 3 km. de Bistrița.
Pe aceeaşi cale, direcţie, ar fi mai multe locuri de cultură şi educaţie pentru tineri, pentru că două minunate case memoriale există, după cum am arătat.
Mai demult, familia care deţine în proprietate acest loc mi-a arătat un nuc ce avea mult peste o sută de ani, nuc sub care a stat şi Lucian Blaga.
Anul acesta, în 24 Iunie 2017, când încă nu începuse demolarea casei, am văzut că nucul nu mai este. Mi s-a spus că l-a dărâmat furtuna. A plecat la Cer şi bătrânul proprietar.
Am spus acum, în sinea mea, la ultima vizită:
nucul nu mai este, bătrânul nu mai este, drumul e tot de pământ. Dar nu va mai fi nici casa. Idealismul meu a dispărut.
În ziua de 29 Iulie 2017, mergând acolo însoţind câţiva oameni care nu mai văzuseră casa şi nici nu ştiau de ea, am trăit tristeţea să văd cum casa se demolează.
Nu mai are acoperiş. O văzusem încă la locul ei pe 24 Iunie 2017!
Persoanele care m-au luat cu maşina să vadă casa Blaga, şi care văzuseră la mine pe masă multe volume despre Lucian Blaga pline de însemnări şi semne, şi cărora le-am spus că lucrez la o carte, un documentar-eseu despre faptul că filozoful a locuit într-o casă lângă Bistriţa, au rămas surprinşi să mă vadă atât de afectată, că aproape nu mai aveam ce să le arăt. Doar în interior, sub cerul liber mai erau anumite lucruri.
M-am gândit mult, oare de ce nu am avut condiţii să scriu cartea asta anul trecut, când mi s-a propus să scriu un mic volum, Lucian Blaga la Bistriţa (1938-1940), şi a trebuit să reiau lucrul anul acesta, să merg acolo, întâi să mai văd casa şi apoi să o văd demolată.
Posibil, că rostul amânării a fost să îl întâlnesc anul acesta pe Ioan Moldovan, unul din actualii proprietari care e născut pe 16 aprilie 1961, chiar în casa în care a locuit filozoful.
Acest om e născut cu 20 de zile înainte să plece Lucian Blaga în Eternitate!
Mi-a povestit frumoase amintiri din copilărie auzite de la părinţii lui despre via, perii, fântânile, nucul şi multe altele ce au fost demult ale Marelui filozof.
Se păstrează şi acum, când e fără acoperiş, din uşi, tavanele din lemn, camera de baie toate aceastea fiind făcute de Lucian Blaga. Văzând că toate lucrurile din casă sunt sub cerul liber, am anunţat un muzeograf de la Muzeul judeţean Bistriţa.
Mi-am amintit că în anul 2010 a scris despre casa Blaga Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta.
De asemeni, în data de 25 August 2014 a tras un puternic semnal de alarmă Domnul scriitorVictor Ştir în ziarul Mesagerul de Bistriţa. Iată cuvintele sale:
«Casa Blaga – o ruină!
Singurele semne ale trecerii lui Lucian Blaga prin Bistriţa sunt casa Pavel, unde a locuit sora sa, Letiţia, pe care o vizita, şi casa de pe Dealul Târgului, pe drumul vechi al Dumitrei, fosta proprietate a marelui poet şi filosof. Acolo se spune că ar fi scris „Diferenţialele divine”, iar priveliştea care i se aşternea în faţa ochilor spre Valea Bârgăului l-ar fi făcut să exclame: „Acesta e adevăratul meu spaţiu mioritic”.
Din nefericire, fosta casă Blaga a suferit „intervenţii” ale timpului, şi azi vremea mai are de dat un singur şi hotărât asediu pentru a o pune la pământ şi a şterge cea mai concludentă legătură a marii personalităţi a culturii române cu Bistriţa. Nu ştim ce comunitate din lumea largă şi-ar putea permite să ignore o personalitate ca Blaga, filosof comparat de profesionişti, ca anvergură a operei, cu Hegel.
Ce personalităţi ar trebui să aibă o cultură care să spună: ăsta nu!
Este ceasul al doisprezecelea pentru casa Blaga, văzută recent de scriitorii de la „Conexiuni”: David Dorian, Jeniţa Naidin şi Gheorghe Mizgan, îngrijoraţi, alături de alţii, de starea ultimului semn al marelui filosof prin locurile noastre.
Este în puterea factorilor de decizie judeţeni şi municipali, care au făcut atâtea lucruri frumoase şi trainice, rezolvarea acestei stringente probleme de memorie culturală,
ce nu mai comportă amânare.».
Deci, au scris despre Casa Blaga de la Bistriţa mai mulţi oameni .
Pe blogul meu, jenita.ro, în aceşti 4 ani sunt multe articole şi fotografii.
Suntem în 3 August 2017, iar casa se demolează!
Dragi factori de decizie în domeniul culturii de pretutindeni:
Niciodată nu e prea târziu să se facă ceva pentru Lucian Blaga!
Din fotografii vedeţi casa în 2014, şi în 2017.
Jeniţa Naidin
Joi, 3 August 2017