Victor Ştir – Despre dărâmarea casei lui Lucian Blaga de lângă Bistriţa
Vă invit să citiţi încă un semnal puternic de alarmă pe care ziaristul Victor Ştir l-a scris şi publicat cu privire la casa în care a locuit şi a creat Lucian Blaga:
„Lucian Blaga, „izgonit” din Bistriţa, casa lui, lăsată pradă uitării…
Urmele locuirii filosofului Lucian Blaga la Bistriţa sunt ca şi şterse. Casa de pe Dealul Târgului în care a locuit marele poet şi filosof este în curs de demolare, după ce proprietarii imobilului, cumpărat şi locuit cu intermitenţe între 1938 şi 1940 de Blaga, şi-au ridicat în aceşti ani, în apropiere, o casă nouă, frumoasă.
Nu era treaba proprietarului conservarea casei, ci a bistriţenilor, de la autorităţi, la simpli cetăţeni. După proiecte grandioase de centre culturale, rostite de unii, cu simpozioane filosofice de anvergură mondială, s-a renunţat la toate. Cetăţenii nu s-au arătat pasionaţi de o iniţiativă de a conserva memoria celui mai mare filosof român, autorul unei opere care, după păreri autorizate, poate sta lângă Hegel.
Noi, bistriţenii, putem să demonstrăm pentru chestiuni inspirate de ONG-urile din Bucureşti, dar pe ale noastre nu le luăm în seamă, fiind prea mărunte. Printr-o „inginerie”, a fost vândută sala de spectacole, aproape terminată, din imobilul „Metropolis”, numărul spectatorilor fiind limitat azi la sălile relativ mici din Bistriţa. Dărâmarea casei lui Blaga este a doua mare pierdere.
Concitadinii noştri maghiari, cinste lor, îi comemorează anual pe secuii veniţi să lupte pentru Bistriţa şi omorâţi de Basta la 1600, pe când se retrăgeau spre Budac. Noi nu păstrăm o urmă a vieţuirii lui Blaga în Bistriţa. Şi totuşi, în Bistriţa s-au făcut atâtea lucruri frumoase. Poate se construieşte o casă nouă cu arhitectura celei vechi, cum s-a făcut cu cea a lui Andrei Mureşanu.
Altfel, funinginea de pe obrazul nostru nu va fi spălată de toată apa lacului Colibiţa.
foto: Jeniţa Naidin”.
Victor Ştir
(articol preluat din Ziarul Mesagerul de Bistriţa din ziua de Luni, 7 august 2017)
***
Mulţumesc, Domnului Victor Ştir al cărui articol îl alătur, pe blog, celor pe care le-am scris,
şi rămân cu speranţa că, în viitor se va face o casă nouă după cum a spus distinsul scriitor:
„Poate se construieşte o casă nouă cu arhitectura celei vechi, cum s-a făcut cu cea a lui Andrei Mureşanu.”
Jenița Naidin
Miercuri, 9 August 2017