Despre presupuneri –II-

Iată câteva exemplificări, din viaţa mea, dar şi a câtorva oameni ascultaţi de mine personal,  pentru ca să acordăm atenţie efectului presupunerilor pe care, mai mult sau mai puţin, fiecare dintre noi le facem:

– O persoană a inventat o dramă ce a adus suferinţe tuturor. Un membru al familiei sale a avut o activitate cu întreaga instituţie unde lucra, dar aceasta nu a crezut-o, ci a presupus că a fost acolo din proprie voinţă, deoarece avea un interes personal.

Posibilitatea persoanei, astfel acuzate, de a dovedi adevărul său era, pe moment, inexistentă. Numai că, atunci când credem în puterea Rugăciunii, totul se rezolvă, chiar dacă destul de târziu.  Astfel, la un timp după această dramă în familie, într-o împrejurare, doar de Dumnezeu creată, persoana care a făcut presupunerea,  presupunere pe care a pronunţat-o cu destulă duritate şi lipsă de atenţie pentru sufletul celeilalte fiinţe,  a aflat adevărul şi i-a părut rău de cele pricinuite.

A învăţat că presupunerile sunt inutile şi aduc suferinţă, inclusiv sieşi, căci a aflat că ceea ce facem altora, nouă ne facem. Până s-a convins că ceea ce a presupus era o invenţie  a minţii sale şi ea,  persoana care a acuzat,  a suferit tensiunea din familie, a fost lipsită de afecţiunea persoanei pe care a învinuit-o pe nedrept, iar apoi şi-a cerut iertare şi totul a revenit la normal.

– Cândva, am acordat unei familii un ajutor, la cererea lor, spunând, sincer, că am făcut acest lucru cu titlu gratuit, şi că face parte din dorinţa de a face fapte bune, dorinţă ce o acvem mulţi dintre noi, creştinii, şi eram chiar într-un moment când făceam milostenie  din îndrumarea Preotului-duhovnic, urmare acestei minunate practici creştineşti: Spovedania.

O persoană din familia ajutată, vădit îngrijorată, a presupus că în schimbul faptei mele le voi cere ceva, cândva, şi m-a întrebat – deşi precizasem clar, blând, că totul e fără nici o obligaţie din partea lor – „ce ne veţi cere, cu ce rămânem datori?”.  M-a întristat lipsa lor de încredere.

Au trecut mulţi ani,  am avut prilejul să întâlnesc persoana respectivă, şi, mi-a spus că s-a convins că există şi oameni care ajută cu adevărat, iar dânsa a căpătat mai multă încredere.

– Am ascultat două persoane vorbind cu mare supărare despre faptul că una din ele era acuzată de cealaltă că a făcut un anumit lucru.  Mare a fost mirarea celei care acuza, doar presupunând ceva, ce celeilate persoane nici prin gând nu-i trecuse să facă acel lucru, când, i-am propus să verifice –asta era şi posibil – dacă e valabilă presupunerea făcută, apoi, când s-a convins de greşeală, şi-a cerut iertare.

De multe ori însă, nu avem un ajutor, nu e în mijlocul nostru un om neutru să ne dea un sprijin, să îi vină în cap o idee salvatoare, dar nici posibilitatea ca presupunerile să poată fi verificate atât de uşor, ca în acest caz.

Efectele unei presupuneri negative, mai ales, sunt acelea că toată lumea are de suferit.

Oricum nu vom pleda să avem încredere oarbă, dar a da credit, şi apoi a-L lăsa pe Dumnezeu, a lăsa Mintea Universală să ne ajute, este mult mai bine, decât a jigni, prin a spune celuilalt că a făcut ceea ce nici nu a gândit, dar să mai şi facă acel lucru.

Până la urmă, ne convingem că presupunerile sunt nişte minciuni pe care ni le spunem singuri, iar uneori le spunem şi celorlalţi şi creem doar necazuri.

Desigur, avem şi speranţa să fim ajutaţi de divinitate să avem intuiţii care ne pot ajuta în toate sensurile, fie pentru a preveni ceva, fie a ne bucura mai devreme de a vedea concret un eveniment. Fenomenul intuiţiilor ţine de credinţa noastră sfântă în Creator, care ne dă multe daruri, între care darul lucidităţii.

Cu ajutorul lucidităţii reuşim să deosebim Adevărul de minciună şi astfel să trăim mai simplu.

 

Duminică, 27 octombrie 2013

Citim în „Proloage”

„Întru această zi, pomenirea Preacuviosului

Părintelui nostru Dimitri cel Nou

(sec.XIII)”.

Acest cuvios părinte a trăit pe vremea împăraţilor româno-bulgari.

Moaştele sale sunt la Catedrala Patriarhală în Bucureşti, fiind

aduse încă de când era motropolit Preasfinţitul Grigorie,

şi întreg poporul a simţit ocrotirea Sfântului.

27 oct. 2013,  Jeniţa Naidin