Iubirea prin cuvânt
Iubirea prin cuvânt
Pentru Jeniţa Naidin, cuvântul este cel care descătuşează stări ale sufletului, aşezând gândurile în pagini care devin mai apoi carte.
Aşa s-a întâmplat şi cu volumul „Împreună din iubire”, apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cartea cuprinde eseuri scrise în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2014.
Capitolul I – Impresii despre cărţi citite – consemnează, în maniera de acum consacrată a Jeniţei Naidin, cuvinte de suflet despre volume semnate de Ana Tătaru, Gheorghe Mizgan, Eugen Simion, Ioan Pintea, Artur Silvestri, Iulian Dămăcuş, Maria Oltean, Paulo Coelho, Valentin Falub, Constanţa Buzea, Irina Petraş etc.
Se vede, pentru fiecare lectură în parte, profunzimea mesajelor pe care Jeniţa Naidin le are pe marginea fiecărei cărţi.
Citind, după cum ea însăşi declară, cu creionul în mână şi extrăgând sintagme din fiecare carte, autoarea reuşeşte să creeze adevărate cronici care, cu siguranţă, bucură pe toţi cei care le citesc.
Capitolul II este dedicat evenimentelor culturale la care a participat Jeniţa Naidin, amintind aici întâlnirile Conexiuni, premiile revistei „Mişcarea literară”, conferinţa monahului Moise Iorgovan, întâlnirea la centenarul N. Steinhardt cu academicianul Eugen Simion, întâlnirea cu episcopul Macarie Drăgoi la simpozionul de la Spermezeu. Fiecare eveniment este marcat de autoare prin portrete complexe, pe care le face protagoniştilor.
Capitolul III „În solitudine am citit şi am scris” prezintă, în faţa cititorilor, o serie de texte despre cărţile care, pentru autoare, au fost o adevărată cale spre vindecare.
Pornind de la ideea că prietenii reprezintă o mare binecuvântare pentru că prietenia face parte integrantă din iubire, iar iubirea este cel mai măreţ lucru care poate exista, Jeniţa Naidin, descoperind chipul Mântuitorului din mijlocul cupolei minunate a Bisericii de la Big, este, pe alocuri, prea sinceră cu cititorul, aşezându-şi cu totul inima în palma acestuia.
Jeniţa Naidin ne descrie lumea inimii umane în care este greu de pătruns, însă odată ce cunoşti această viaţă trăieşti în cu totul altă stare.
Capitolul IV „Impresii de la mănăstiri” aduce în faţa cititorilor o serie de reportaje frumoase despre mănăstirile Salva, Humor, Voroneţ, Sfântul Mina, Curtea de Argeş, Prislop, care surprind prin însăşi trăirea intensă a Jeniţei Naidin în acest spaţiu al sacralităţii.
Ştiind că lumea cuvintelor poate vindeca aducând bucurie, Jeniţa Naidin spune „inima mea a fost atinsă de cărţile care au fost scrise din inimă… scriu despre cărţile celorlalţi ca să pot comunica despre trăirile mele sufleteşti”.
O carte frumoasă, care surprinde plăcut prin puterea pe care o are cuvântul asupra omului. Ilustraţia copertei este asigurată de pictorul Gheorghe Mizgan şi lucrarea „Ochiul Creatorului”.
26 februarie 2014 Menuţ Maximinian
Articol publicat în ziarul Răsunetul- Bistriţa