James Allen – Cum gândeşte omul – 11 –

Citim împreună  mai departe  din  cartea:  „Cum gândeşte omul”,

   scrisă de James Allen.  

 Suntem la Capitolul 3 intitulat:   

  Efectele gândului  asupra  sănătăţii şi corpului.

Este important să ne facem timp pentru a citi texte folositoare, iar eu, după cum vedeţi, le culeg la calculator dintr-o carte publicată de o editură cu traducători  ce sunt adevăraţi cunoscători ai ambelor limbi: engleză şi română.

Îmi place această activitate de a lua cunoştinţă de ceea ce a scris acest semen al nostru acum 100 de ani!

Iată, vă invit şi pe Dumneavoastră:

«Corpul este servitorul minţii. El se supune mecanismelor minţii, fie ele deliberat alese sau exprimate automat. La porunca gândurilor necinstite, corpul ajunge rapid la boală şi descompunere;  la comanda gândurilor vesele şi frumoase, el se îmbracă în tinereţe şi frumuseţe.

Boala şi sănătatea, ca şi circumstanţele, îşi au rădăcina în gândire.  Gândurile bicisnice se vor exprima printr-un corp bolnav. Se ştie că frica îl omoară pe om la fel de rapid ca şi un glonţ – şi continuă să omoare mii de oameni la fel de sigur, chiar dacă într-un ritm lent.

Oamenii care trăiesc cu frica de boală sunt cei care se vor îmbolnăvi. Anxietatea le slăbeşte rapid întregul organism şi îi lasă descoperiţi în faţa bolii; în timp ce gândurile inferioare, chiar şi fără a fi urmate de acţiune, distrug îndată sistemul nervos.

Gândurile puternice, pure şi optimiste construiesc corpuri viguroase, armonioase. Corpul este un instrument delicat şi maleabil, care răspunde prompt la gândurile care i se transmit, iar tiparele de gândire vor produce propriile efecte, bune sau rele asupra lui.

Oamenii vor continua să aibă gânduri impure şi sânge otrăvit, atâta vreme cât vor promova gânduri necurate.  Dintr-o inimă curată vine o viaţă curată şi un corp curat. Dintr-o minte pângărită rezultă o viaţă pângărită şi un corp decăzut. Gândul este izvorul acţiunii, vieţii şi manifestării; curăţaţi izvorul şi totul va fi pur.

Schimbarea de dietă nu-l va ajuta pe omul care nu-şi schimbă gândurile. Când un om îşi purifică gândurile, nu va mai pofti la mâncare impură.

Dacă vreţi ca trupul să vă fie perfect, fiţi atenţi la gânduri. Dacă vreţi să vă întineriţi corpul, înfrumuseţaţi-vă mintea. Gândurile de răutate, invidie, dezamăgire, tristeţe vă răpesc sănătatea şi armonia din corp. O expresie aspră a feţei nu apare întâmplător; este rezultatul gândurilor neplăcute. Ridurile care vă brăzdează faţa au apărut din cauza smintelii, pasiunii şi mândriei.

Cunosc o femeie în vârstă de 96 ani, care are înfăţişarea luminoasă şi nevinovată ca a unei fete. De asemenea, cunosc un bărbat tânăr a cărui faţă este aspră şi zbârcită.

În primul caz, vedem rezultatul unei dispoziţii blânde şi senine; în timp ce în al doilea, aspectul lui este determinat de pasiune şi nemulţumre.

Aşa cum nu puteţi avea un cămin plăcut, dacă nu lăsaţi să intre aerul proaspăt şi razele soarelui în camere, tot aşa un corp puternic şi o înfăţişare luminoasă, fericită şi liniştită nu poate rezulta decât din invitarea în minte a gândurilor de veselie, bunăvoinţă şi pace.

Pe feţele celor îmbătrâniţi există riduri produse de simpatie, altele de gândri puternice şi pure, iar altele sunt dăltuite de către pasiune. Cine nu le poate deosebi? La cei care au avut o viaţă morală, bătrâneţea este calmă, liniştită şi uşoară, ca soarele la apus.

Am văzut,  de curând, un filozof pe patul său de moarte. Nu era bătrân decât în ani. A murit la fel de uşor şi de liniştit cum a trăit.

Nu există recomandare mai bună decât gândurile de veselie în vindecarea bolilor corpului; nu există mai mare alinare decât bunăvoinţa pentru alungarea umbrelor create de durere şi mâhnire.

A trăi continuu cu gânduri de răutate, cinism, suspiciune şi invidie, înseamnă să fii închis într-o celulă de închisoare construită de tine însuţi. Dar, dacă vei gândi de bine la adresa tuturor, dacă vei fi vesel cu toţi şi vei învăţa să găseşti, cu răbdare, binele din fiecare persoană – atunci aceste gânduri altruiste vor fi chiar porţile raiului; iar gândurile de pace îndreptate către toate creaturile vor aduce pacea absolută posesorului lor.».  

         (va urma Capitolul 4, posibil încă vreo 7 episoade până la final, deci, data viitoare, numărul 12.)

* După aceste sfaturi, scrise de James Allen, la care achiesez,  priviţi imagini superbe pe care le-am pregătit pentru Dumneavoastră:

Cu Iubire şi Recunoştinţă

Jeniţa Dodiţă Naidin 

Vineri,  20  Septembrie 2019 

Bistriţa 

*