Jeniţa Naidin – Terapia de responsabilizare

Cărţile prietenilor mei

 

JENIŢA NAIDIN  TERAPIA DE RESPONSABILIZARE (Editura KARUNA, Bistriţa, 2011)

 

 

O nouă carte de eseuri primită de la doamna Jeniţa Naidin, mă cucereşte pur şi simplu, încă de la început, mai ales că psihologul Virginia Brănescu ne spune că cele 31 de eseuri cât cuprinde volumul „Terapia de Responsabilizare”, ne îndeamnă să-l cunoaştem pe părintele-tămăduitor Arsenie Boca, să îl redescoperim pe profesorul Cornel Pop, adus în scenă de scriitorul Menuţ Maximinian, despre care am scris şi eu în „Cărţile prietenilor mei”, apoi facem cunoştinţă cu mari tămăduitori în istorie, despre cărţi care ne îndeamnă spre spiritualitate şi spre rugăciune către Divinitate.

De aceea mă alătur şi eu doamnei Brănescu care receptează cuvintele eseistei Jeniţa Naidin: „Dorinţa de vindecare a celui suferind este cel mai bun medicament. În orice situaţie şi la orice vârstă, omul are nevoie de vibraţia vindecătoare a iubirii”.

Trebuie să-i mulţumesc doamnei Virginia pentru îndemnul domniei sale de a citi această „carte densă, Terapia de Responsabilizare, în care autoarea a încorporat atâta muncă, citind şi studiind cărţi despre spiritul şi sufletul omului”.

Pe ultima copertă a cărţii sale, eseista Jeniţa Naidin ne spune că:

„Atunci când ne ancorăm rădăcinile în Veşnicie, fie prin gând sau prin accesarea adevăratei culturi a Omenirii, dar mai ales prin Iubirea faţă de Inteligenţa Universală, reuşim să ne dezvoltăm o personalitate puternică, care ştie să îşi plece fruntea cu Iubire şi Blândeţe către toate întâlnirile şi evenimentele din Viaţă.

Asemenea personalităţi sunt oameni a căror lumină interioară le descoperă lor înşişi fiinţa lor adevărată şi, prin ceea ce lasă în urma lor, aduc Bucurie”.

Bucurie în suflete ne aduce Jeniţa Naidin, ca un adevărat tămăduitor în toate cele 31 de eseuri, cât cuprinde cartea şi pe care-l consider un adevărat „medicament” pentru suflet.

Astfel de medicamente descoperim şi în : Psihologia rugăciunii, Echilibrul spiritual, Tunelul timpului, Eu ştiu că Dumnezeu există, Mari tămăduitori în istorie, Pelerinul rus, Bucurii de Duminică, Nimic nu e întâmplător, Pomul cu litere, O analiză psihologică, Romanul unei psihanalize, Scrisori de dragoste nevinovate, Divina iubire, Formula fericirii, Urmarea lui Hristos şi Drumul spiritual, apoi descoperim şi câţiva medici tămăduitori ai sufletului, amintind aici pe: Niculae Vrăjmaş- Scriitorul cu suflet de aur, Nicolae Feier, care mută zeii din Kogaion în Olimp, Virginia Brănescu- O viaţă în slujba Vieţii, Iulian Dămăcuş-scriitor-psiholog, Octavio Paz  în cartea Dubla flacără, Arsenie Boca – Omul,zidire de mare preţ.

Îi descoper aici şi pe cei doi vindecători de suflete: Cornel Pop – Menuţ Maximinian, dar câte leacuri şi vindecători nu descoperim în profunzimea textelor doamnei Jeniţa Naidin, căreia îi mulţumim şi o aşteptăm în continuare cu soluţii vindecătoare pentru suflet în paginile Răsunetului, gazda noastră atât de ospitalieră.

Valentin  Falub

postat în data de  15 Decembrie 2011.  Jeniţa Naidin