Lucian Blaga a trăit la Bistriţa pe Dealul Târgului

Vedere spre Bistrița de la casa în care a locuit cândva filozoful Lucian Blaga

Din acest nuc a mâncat și Lucian Blaga

Vedere din grădina ce a fost și a lui Lucian Blaga

Împreună cu două familii am fost ieri, 23 august 2014, în Telciu, unde se odihnesc oasele Valeriei Peter Predescu, la Mănăstirea Salva şi, pentru a doua oară, la casa (mai bine zis la ruinele casei) unde a trăit cândva Lucian Blaga, marele nostru om de cultură şi Poet înzestrat cu un Har de care nu contenim să ne minunăm.

Am întâlnit, aici, pe Dealul Dumitrii, sau Dealul Târgului, lângă Bistriţa, oamenii ce sunt acum proprietarii casei  şi pământului ce au aparţinut un timp lui Lucian Blaga.

Doamna Dorli Blaga, fiica Poetului, care, din câte ştiu este la Cluj, deci, aproape de Bistriţa, dacă poate, ar fi bine să vorbească cu aceşti proprietari care, după cum au spus, mult nu vor mai păstra această construcţie deteriorată şi o vor dărâma şi cultiva terenul, căci ei şi-au construit alături o casă nouă.

Orice om de cultură care ar veni aici s-ar bucura de splendida privelişte oferită de acest loc pe care au păşit paşii Poetului. Am mai scris că ar fi bine să se facă aici, cu bani de la Cultură sau de la oameni bogaţi iubitori de cultură şi de neam, o casă memorială sau a scriitorilor.

Iată, în drumul dinspre Bistriţa la Casa Liviu Rebreanu şi Casa George Coşbuc, şi, mai târziu alte case – zic asta pentru că aproape de casa G. Coşbuc e locul de naştere al Poetului Ioan Pintea, în prezent directorul Bibliotecii judeţene Bistriţa-Năsăud –  de ce  nu ar fi prima, căci e la 4 km. de Bistrița,  Casa Lucian Blaga.

Pe acelaşi Drum mai multe locuri de cultură şi educaţie pentru tineri.

Familia care deţine în proprietate acest loc ne-a arătat un nuc ce are mult peste o sută de ani, nuc  sub care a stat şi Lucian Blaga.

Citez aici din Bazil Gruia, Efigii documentare,(1981), vol.I, pag. 130:

„Casa şi grădina de la Bistriţa fuseseră cumpărate, după cum s-a mai arătat, în 1939 şi acum, după un an, Blaga începea să deprindă „ceva din ale gospodăriei”. Şi mai sublinia: „Plăcerea mare e mai ales via. Nuci sunt. […] În acest cadru mioritic şi edenic, Blaga se simte în „lărgământul” lui şi se putea dedica scrisului.”

Oamenii cu care am vorbit ieri au spus că atunci când a cumpărat Blaga acest loc, aici era un sat, iar aproape peste drum a fost şcoală (mai e acolo doar un brad superb), sat care a fost  strămutat în regimul trecut pentru a se face un IAS, ICAR.

Acum se repopulează zona şi primiseră aprobare să le instaleze, în curând,  şi curent electric. Satul unde a trăit Lucian Blaga se reface. De data asta modern. Drumul va fi stradă…

 

Nucul sub care a stat şi Lucian Blaga se înalţă sus spre cer. Ei bine, cu telefonul meu mobil, abia învăț să fac poze.

 

Am fost de data asta, cu acordul proprietarilor în toate încăperile acestei case în care a locuit Lucian Blaga. Se păstrează din uşi, tavanele din lemn, camera de baie făcută de Lucian Blaga, dar, de la el nimeni nu a mai folosit-o!…(la întrebarea mea, precizându-i că diplomatul Blaga şi-a făcut cameră de baie cu hidrofor, de ce nu e păstrată,   bătrânul de 88 ani a răspuns…cu un râs de om dintr-o epocă străveche…  „Blaga era diplomat, … ştiu”.

Vă invit să vedeţi câteva imagini.

 

 

în interior, tocurile la uși sunt de pe vremea lui Blaga ca și tavanele din lemn masiv cu grinzi.

 

 

priveliștile  lui Lucian  Blaga

grădina e tot frumoasă, dar casa…

 

*

Bistriţa, Duminică,  24  august 2014 Jeniţa Naidin