Bartolomeu Anania – Cerurile Oltului – Curtea de Argeş

din grădina Adelei foto jeniţa naidin

 

Această carte de excepţie:

 

„Cerurile Oltului” scrisă de Valeriu Anania, adică de Vrednicul de pomenire Bartolomeu Valeriu Anania, editată de Episcopia Râmnicului şi Argeşului Râmnicu Vâlcea, 1990, ne este dragă pentru autorul ei, dar şi pentru conţinutul ce ne luminează.

Începe cu o PREDOSLOVIE  semnată de Gherasim Episcopul Râmnicului şi Argeşului, din care spicuim:

„După cum se ştie, Ţara Românească a fost întemeiată – ca stat  organizat şi independent – cu trei decenii înaintea Moldovei, printr-un mai lung proces de unificare şi consolidare a  voivodatelor din  dreapta şi din stânga Oltului. Dacă e emoţionant să ştim că biserica fostei  mitropolii din Rădăuţi adăposteşte mormântul lui Bogdan I Descălecătorul, cu atât mai emoţionante sunt mormintele primilor noştri Basarabi, în mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung şi în biserica Domnească din Curtea de Argeş; prin lespezile lor transpar obârşiile eroice ale întregului nostru neam.”

 

Poporul român, în aceste zile, trăieşte momente de emoţie pentru că o nouă lespede se va aşeza pe 16 Decembrie 2017 odată cu înmormântarea la Curtea de Argeş a trupului Regelui Mihai I al României.

Deşi am citit demult cartea Cerurile Oltului, mi-am amintit de un text.

Vi-l prezint aşa cum l-a scris Mitropolitul Bartolomeu, adică, scriitorul Valeriu Anania:

 

„La Curtea de Argeş am dat de rămăşiţa unei cruci care, timp de vreo două sute de ani, a străjuit turla bisericuţei de lemn din satul Palanca. A fost adusă aici de de Preasfinţitul Calinic, împreună cu locaşul. Mi-a căzut la inimă şi i-am cerut lui Dumitru s-o fotografieze. Avea două braţe orizontale, asemenea crucilor domneşti, din care n-au mai rămas decât deschiderile cepurilor de lemn în care erau prinse. Bătrâna şi-a făcut datoria, s-a zbârcit, e beteagă, dar poartă într-însa ceva mai mult decât «ideea de zbor» din Pasărea  lui Brâncuşi:

Zborul însuşi.”.

 

Îndemn românii să citească această carte din care aflăm cuvinte de folos, cunoştinţe despre România, girate şi de Andrei Pleşu, dar privim, fără a ne obosi ochii pe internet, imagini fotografiate de Dumitru F. Dumitru.

Scoliile  Arhimandritului Bartolomeu de atunci, publicate în 1990,  au menirea să ne bucure Sufletul, Spiritul.

 

Jeniţa Naidin

10 Decembrie 2017,

la 78  ani de când s-a născut sora mea Ileana,

o iubitoare a Mănăstirii Curtea de Argeş.

 flori în apartament jeniţa naidin