Biblie: Iată că te-ai făcut sănătos

 

Fotografiile aparțin fiului meu Florin Naidin, Director HeliosDesign.

*

Azi, Marţi, 28 ianuarie 2014,

deschid Sfânta Scriptură, la întâmplare, şi culeg textul ce a apărut sub ochii mei:

 

„Evanghelia după IOAN, pagina 1561,

Capitolul 5,    Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Betezda.

                        Iisus vorbeşte despre puterea Sa dumnezeiască.

 

1.După acestea era o sărbătoare a Iudeilor, şi Iisus S’a suit la Ierusalim. 2. Iar în Ierusalim lângă poarta  Oilor, este o scăldătoare care se numeşte pe evreieşte Betezda, având cinci pridvoare.[1]

3.În acelea zăcea mulţime de bolnavi: orbi şchiopi, uscaţi aşteptând mişcarea apei.

4. Că înger al Domnului se pogora din când în când în scăldătoare şi tulbura apa; şi cel ce intra întâi după tulburarea apei se făcea sănătos după orice boală era ţinut.

5. Şi era acolo un om care de treizeci şi opt de ani era bolnav. 6. Pe acesta văzându-l Iisus zăcând, şi ştiind că este aşa de multă vreme, i-a zis: „Vrei să te faci sănătos?”

7. Bolnavul I-a răspuns: „Doamne, om nu am ca să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa; că până merg eu, altul se coboară înaintea mea”. 8. Iisus I-a zis: „Ridică-te, i-aţi patul şi umblă!” 9. Şi îndată omul s-a făcut sănătos; şi-a luat patul şi umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. 10. Deci ziceau Iudeii către cel vindecat: „E sâmbătă şi nu-ţi este îngăduit să-ţi iei patul”. 11. Iar el le-a răspuns: „Cel care m-a făcut sănătos, El mi-a zis: „Ia-ţi patul şi umblă!” 12. Ei l-au întrebat: „Cine este omul care ţi-a zis: Ia-ţi patul şi umblă!?” 13. Dar cel vindecat nu ştia cine este; că Iisus Se dăduse la o parte, fiind mulţime în acel loc. 14. După aceasta l-a găsit Iisus în templu şi i-a zis:

„Iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai greşeşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău”.

15. Omul s’a dus şi le-a spus  Iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos.”

*

Meditez la aceste texte şi observ că dacă nu vrea omul, nimeni nu-l poate face bine şi este bine că este aşa.   Este ocazia pentru a conştientiza fiecare om ce e cu el şi care este rolul lui în Univers.

Deci omul era olog în plan fizic.   Boala a apărut mai întâi în plan spiritual, de la greşeli, de la traume psihice. Să nu uităm că, mai ales gândurile greşite fac rău.

Acest om a crezut în Iisus Hristos şi s-a vindecat. Credinţa face minuni!

Să fim cu mintea la Dumnezeu cât putem de des, „ca fulgerul pe cer”, cum s-a spus.

Bistriţa, 28 ianuarie 2014      Jeniţa  Naidin

 

 

 

 

 

 

                 [1] a) Betezda, Casa Milostivirii. Patru pridvoare alcătuiau cele patru laturi ale piscinei, în timp ce al cincilea o tăia în două pe linia unde se întâlneau apele a două bazine învecinate.