Despre Întâlnirea Lucian Blaga -Arsenie Boca

În ziua de 30 august 2014 am fotografiat la Mănăstirea Prislop Hațeg salcâm alb înflorit,

o bucurie ce doresc să  o împărtășesc cu Dumneavoastră.

Priviți:

Ieri am postat pe blog un articol şi poze sub titlul: Lucian Blaga la Sebeş.

De la Sebeş am fost cu mare bucurie iarăşi la Mănăstirea Prislop la Crucea Părintelui Arsenie Boca.

Astăzi mi-a revenit insistent în minte o preocupare veche de câţiva ani şi anume că e posibil să se fi întâlnit Arsenie Boca şi Lucian Blaga, aceste două spirite când erau pe Pământ.  Gândul l-am avut mereu legat de măreţia Fiinţei lor şi pentru că au fost un timp îndelungat contemporani: 1910- 1961, dar şi apropiaţi ca spaţiu transilvan.

Cele nouă drumuri ale mele la mormântul lui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop, au fost şi drumuri la Lucian Blaga, la Lancrăm,  după cum am scris mereu pe blog.

Azi, am  vrut să îmi iau curaj să întreb un Om care studiază opera şi viaţa lui Lucian Blaga,  dacă ştie dacă cei doi s-au cunoscut personal sau nu,  dar am găsit, cu totul întâmplător, un text care confirmă că cei doi s-au întâlnit.

Ceea ce am citit aici:

http://www.fundatiaarsenieboca.ro/Articole-preluate-din-pres%C4%83-%C5%9Fi-internet/ziua.html

sunt cuvinte ce doresc să le ştie şi cititorii blogului meu, de aceea le reproduc, cu mici completări, îndreptări  şi arătând toate sursele de pe internet.

Iată articolul care mi-a adus bucurie:

 

„Părintele Arsenie la Cluj-Napoca, în compania lui Lucian Blaga

 

În viaţa sa, părintele Arsenie (născut ca Zian Vălean Boca, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara, la 29 septembrie 1910, plecat la cele veşnice în 28 noiembrie 1989, în chilia de la Sinaia, după două luni de suferinţă la pat, timp în care nu putea mânca nimic, şi îngropat în 4 decembrie 1989  la mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului) a umblat prin multe locuri din ţară, fie trimis în misiune, fie după voia sa.

Pe timpul când era stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (1940 – 1949),  fiind sub ascultarea canonică a mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului,  părintele Arsenie făcea pastoraţie peripatetică (cu paşii)  în satele Ardealului, dar şi cu trenul ori cu vreun automobil în oraşele Transilvaniei.

 Era invitat să ţină predici ori conferinţe, aşa cum după Revoluţie a fost invitat părintele Teofil, care şi el vieţuieşte la Mănăstirea Brâncoveanu.

(în prezent Arhimandritul Teofil Părăian  e plecat la Domnul şi înmormântat la Mănăstirea Brâncoveanu, unde anul trecut am avut prilejul să îi aprind o lumină. N. Ns. j.n.)

Aşa a ajuns părintele Arsenie în municipiul Cluj-Napoca, se pare după 23 august ’44,  căci la 30 august 1940, Clujul, ca şi nordul Ardealului, fusese cedat prin Diktatul de la Viena Ungariei horthyste.

Am folosit expresia  „se pare că după 23 august ’44”, deoarece nu posed o mărturie exactă sau o notaţie publicistică ori istorică până azi, deşi sunt unul dintre cei care umblu pe urmele biografiei marelui Arsenie din Prislop. Important şi interesant pentru clujeni este faptul că în Cluj părintele s-a întâlnit cu Lucian Blaga (n. 9 mai 1895,  Lancrăm – dec. 6 mai 1961, în Cluj-Napoca), poetul şi filozoful nostru de mare profunzime, care făcuse şi teologia la Sibiu.
Blaga s-a refugiat în Sibiu, împreună cu Universitatea din Cluj, şi a locuit pe o stradă din parcul Sub Arini, azi strada Ion Codru Drăguşanu.

În perioada sibiană a lui Lucian Blaga, acesta a fost atacat în scris de părintele Dumitru Stăniloae, în scrierea “Poziţia dlui Lucian Blaga faţă cu Ortodoxia”, pe tema filosofiei blagiene a “marelui anonim”.

Fără a intra în acest capitol al biografiei lui Blaga, demn de revăzut pentru ascuţimea spiritului polemic, atât al lui Blaga, cât şi al lui Dumitru Stăniloae, putem afirma şi fără dovezi scrise că, prin tradiţia de la Mitropolia Ardealului din Sibiu, părintele Arsenie s-a întâlnit cu Blaga în Sibiu în acei ani, ’40 – ’44. şi după cum îmi spunea un preot sibian, azi nonagenar, părintele Nichifor Todor,

„unde Stăniloaie l-a înţepat cu venin pe Lucian Blaga, părintele Arsenie l-a uns cu mir”.

Am căutat în Biografia lui Lucian Blaga- scrisă de Ioan Bălu, în patru volume- să găsesc episodul întâlnirii dintre părintele Arsenie şi Blaga, dar nu este notat. L-am căutat la telefon în Ploieşti pe Ioan Bălu, am vorbit, dar mi-a răspuns că nu are ştiinţă despre această întâlnire.

Am citit şi “Memoriile” mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania, precum şi dialogul cu A. Sasu, expus în recenta carte apărută, dar nu am dat de părintele Arsenie. Singurul text tipărit despre acest „fapt istoric” se află în cartea scoasă de episcopul Daniil al Daciei Felix (Banatul sârbesc), “Omul în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur”, carte în care după câteva meditaţii ale părintelui Daniil, sunt tipărite pentru prima dată note, însemnări, meditaţii ale părintelui Arsenie, manuscrise ce se află încă în chilia de la Sinaia.

Editorul-autor, Preasfinţitul Daniil, spune că lui i-a vorbit părintele Arsenie despre întâlnirea cu Lucian Blaga la Cluj, când poetul-filozof i-a spus părintelui Arsenie: „porţi o căciulă mare cât Ardealul”, la care, cu modestia sa binecunoscută, părintele a răspuns:

„prea mă lăudaţi, maestre, mi-e greu să o port”. La care Lucian Blaga a conchis:

„ba ai să o porţi!” şi acest dialog clujean între două spirite ardelene are un profetism escatologic încă nedecriptat.

P.S. Rog pe clujenii preocupaţi de perioada anilor ’44-’49, întru literatură ori publicistică, să spună dacă „ştiu ceva” despre acest episod clujean din biografia părintelui Arsenie şi a lui Lucian Blaga deopotrivă.

Bineînţeles, prin intermediul ZIUA de CLUJ!”

Pr. Nicolae Streza, Răşinari, Sibiu

   redactie@ziuadecj.ro

Sursa: Ziarul de Cluj, data de 29 septembrie 2009 – Părintele Nicolae Streza, Răşinari, Sibiu»
  *

Sunt invitată să mă întâlnesc din nou la Bucureşti cu Domnul Profesor Ovidiu Drimba şi am să îl întreb dacă ştie ceva  despre întâlnirea lui Lucian Blaga cu Arsenie Boca.

După ce am citit despre această minune,  că cei doi s-au întâlnit, m-am gândit că o decriptare ar fi aceea că râuri de oameni din toată România  curg neîncetat la mormântul Sfântului Ardealului, iar eu am văzut cu ochii mei acest lucru.

Şi,  sigur sunt şi alte decriptări…

*

Priviți fotografii pe care le-am făcut recent  la mănăstirea Prislop:

*

Bistriţa,  2 august 2014  Jeniţa Naidin

*

Cu regret spun că nu am reuşit  să vorbesc cu Domnul Ovidiu Drimba despre întâlnirea dintre Lucian Blaga şi Sfântul Arsenie Boca, iar acum dânsul este Plecat în Eternitate!

În cele scrise mai sus, observăm cum  Preotul Arsenie Boca îi spune lui Lucian Blaga „maestre”!. Superb!

Pentru ca Dumneavoastră, cititorii mei să revedeţi,

aduc acest articol pe Prima Pagină.

Vineri,  18 Septembrie 2015   Jeniţa Naidin