James Allen – Cum gândeşte omul – 7 –

Din  cartea:  „Cum gândeşte omul”,

   scrisă de James Allen,   

continuăm să citim din  Capitolul 2,  Efectele gândului  asupra circumstanţelor.

Imaginile pe care vi le dăruiesc sunt fotografii pe care le-am făcut la câteva din  florile crescute în apartamentul meu din mici crenguţe desprinse de la plante mai mari.

Vedeţi cum au crescut  şi înflorit pentru că le-am îngrijit cu Iubire. 

«Gândurile şi acţiunile sunt temnicerii Sorţii –  ele te încarcerează, dacă sunt josnice.

De asemenea, ele pot fi îngeri ai Libertăţii – te eliberează, dacă sunt nobile.

Omul nu primeşte ceea ce îşi doreşte şi pentru ceea ce se roagă, ci doar pentru ceea ce câştigă pe merit. 

   Dorinţele şi rugăciunile lui primesc răspuns şi sunt onorate, doar atunci când sunt în armonie cu gândurile şi acţiunile lui.

            În lumina acestui adevăr, ce înseamnă atunci „a te lupta cu soarta”? 

Înseamnă că un om se luptă permanent cu un efect exterior, în timp ce hrăneşte şi menţine în inima lui cauza acestuia.

Ea poate lua forma unui viciu conştient sau a unei slăbiciuni inconştiente.  Oricare ar fi cauza, rădăcina problemei împiedică constant eforturile persoanei şi este nevoie de găsirea unui remediu.

            Oamenii sunt, de obicei, nerăbdători să-şi îmbunătăţească viaţa, dar nu sunt dispuşi să se schimbe pe ei înşişi. În consecinţă, rămân în aceeaşi stare.

Omul care nu dă înapoi de la a se autorăstigni, nu poate să eşueze în împlinirea obiectivului pe care şi l-a propus.  Asta este valabil atât pentru lucrurile materiale, cât şi pentru cele spirituale.

            Imaginaţi-vă un om foarte sărac. El îşi doreşte cu disperare să-şi îmbunătăţească situaţia financiară. Totuşi, chiuleşte tot timpul de la muncă şi consideră că are tot dreptul să încerce să-l înşele pe angajatorul lui, spunând că nu este plătit suficient.

            Un astfel de om nu înţelege nici cele mai simple îndrumări din principiile care stau la baza adevăratei prosperităţi. Nu numai că este complet incapabil să se ridice din mizerie,  dar atrage şi mai multă mizerie,  prin faptul că se complace şi are gânduri trufaşe, înşelătoare şi laşe.

            Pe de altă parte, iată un om bogat, care este victima unei boli dureroase şi persistente, provocată de lăcomie!  Este dispus să plătească mari sume de bani, pentru a scăpa de boală, dar nu este dispus să-şi sacrifice poftele.

            Vrea să-şi satisfacă gustul pentru mâncărurile bogate şi nenaturale şi, în acelaşi timp, să fie sănătos.  O  astfel de persoană este complet nepotrivită pentru a  avea o stare bună de sănătate, pentru că nu a învăţat principiile de bază ale unei vieţi sănătoase.

            În final, iată-l pe patronul care, pe căi necinstite, evită să plătească salarii corecte şi, în scopul de a obţine un profit mai mare, reduce câştigurile angajaţilor săi. Deci, nici acesta nu este potrivit pentru prosperitate. Iar când ajunge să dea faliment – atât în ceea ce priveşte reputaţia, cât şi averea – dă vina pe circumstanţe, fără să înţeleagă că este singurul autor al situaţiei în care se află.»  

         (va urma)

*

Cu Iubire şi Recunoştinţă

Jeniţa Dodiţă Naidin 

Miercuri, 21  August 2019 

Bistriţa